Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шестима експерти в областта ПР и комуникациите написаха отворено писмо до българските медии, с което призовават да се прекрати практиката да не се споменават търговските марки на компаниите, които организират социални кампании. Участниците в журито на „ПР приз 2016“ организираха и петиция, която набира подписи в интернет.

"Време е да бъде въведена и насърчена практиката за кампании с обществена значимост, иницирани или подкрепени от бизнеса, да бъдат споменавани имената на ангажираните с тях компании“, призовават инициаторите.

ФАЛШИВОТО СИРЕНЕ СИ ИМА МАРКА. ЗАЩО НЕ ВИ Я КАЗВАТ?

Автори на петицията са председателят на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) Радина Ралчева, председателят на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) Деница Сачева (от миналия петък тя вече е зам.-министър на труда и социалната политика – б.р.), проф. Иванка Мавродиева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, журналистката от „България Он Ер“ Доника Ризова, д-р Мария Николова от УНСС и Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“.

"За съжаление, за пореден път се сблъскахме с една съществена и постоянстваща пречка пред развитието на корпоративната ангажираност и инвестициите в обществено значими каузи, а именно липсата на отразяване на името на компаниите, които иницират и подкрепят каузи, дори и в ясни случаи на напълно благотворителни, обществено значими дейности. Това се случва, въпреки допустимостта на споменаване на стоки, услуги, наименования, търговски марки или дейности на производител (под формата на говор или изображение), когато това има информационна цел".

В петицията се припомня, че споменаването не противоречи на Закона за радиото и телевизията и на европейските директиви, а СЕМ дори има приети методически указания във връзка със забранените скрити търговски съобщения и позиционирането на продукти като форма на търговско съобщение от май 2012 г.

"Преодолявайки тази изкуствено съществуваща пречка, вие, медиите, ще дадете ясен знак, че осъзнавате и разбирате обществената отговорност, с която сте натоварени и имате видим и постоянен ангажимент за стимулиране на добрите практики, които водят към развитие на обществото", се казва още в петицията.

 

Ето и пълния текст:

 

Уважаеми дами и господа от медиите,

Уважаеми представители на СЕМ,

Уважаеми представители на българските институции,

 

В рамките на тазгодишното издание на конкурса за постижения в ПР професията „ПР Приз 2016“ ние, членовете на журито, имахме удоволствието и честта да се запознаем с ПР проекти, които целят да въздействат върху нагласите и ангажираността на нашето общество, както към най-наболелите проблеми, така и към най-ценните предпоставки за просперитета на България.

Докоснахме се до проекти, свързани с много лични истории, до корпоративни и граждански инициативи, които оказват значимо положително влияние върху уязвими социални групи, върху хора с тежки или нелечими заболявания, върху околната среда и устойчивото развитие на отделни региони и на цялото общество, върху насърчаването на изгубените социални връзки на Българите у нас и в чужбина.

Подобни кампании водят до положителна и трайна промяна в живота на изоставени деца, подкрепят семейства в бедност или жени с ракови заболявания, изграждат навици и отношение към природата, предизвикват обществената солидарност и заздравяват скъсаните социални връзки – все неща, които са фундаментални за здравето на обществото, за развитието и бъдещето на страната ни и за принадлежността ни към споделените ценности на съвременния свят.

За съжаление, за пореден път се сблъскахме с една съществена и постоянстваща пречка пред развитието на корпоративната ангажираност и инвестициите в обществено значими каузи, а именно липсата на отразяване на името на компаниите, които иницират и подкрепят каузи, дори и в ясни случаи на напълно благотворителни, обществено значими дейности. Това се случва, въпреки допустимостта на споменаване на стоки, услуги, наименования, търговски марки или дейности на производител (под формата на говор или изображение), когато това има информационна цел.

Споменаването не противоречи на разпоредбата на Закона за радиото и телевизията и на европейските директиви и е нормална практика, ако не съдържа характеристиките на скрито търговско съобщение и при условие, че неспоменаването може да въведе потребителите в заблуда. В този смисъл са приети и МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ във връзка със забранените скрити търговски съобщения и позиционирането на продукти като форма на търговско съобщение на СЕМ от май 2012 г.

Въпреки тази съществена пречка, в поредното издание на конкурса „ПР Приз” виждаме повишаване на активността и ангажираността на граждански организации и на бизнеса към провеждането на разнообразни социално отговорни инициативи. Това е ясен знак за разбирането от страна на бизнеса и на неправителствения сектор за нуждата от подобни дейности, както и за продължаващата необходимост чрез тях да бъдат компенсирани важни обществени дефицити. За обществената енергия граници няма и в България се радваме на повишена осъзнатост на това, че инвестирането в хората, в разбирането и осведомеността ни и мобилизирането на нашите ресурси и енергия са най-верния път за развитието ни и интеграцията ни като общество.

В същото време считаме, че сега е моментът тази енергия да бъде умножена, показана и подпомогната и за това огромен принос имате вие, медиите и отговорните институции. Време е да бъде въведена и насърчена практиката за кампании с обществена значимост, иницирани или подкрепени от бизнеса, да бъдат споменавани имената на ангажираните с тях компании. Всички условия това да се случи са налице, включително и нормативната регулация, и се надяваме, че нашият апел ще има резултат. Убедени сме, че споменаването на името на търговски марки ще съдейства за трайно преодоляване на множество трудности и ще има силен положителен ефект върху дарителството и инвестициите на компаниите в основните сфери на благосъстояние.

И не само това – преодолявайки тази изкуствено съществуваща пречка, вие, медиите, ще дадете ясен знак, че осъзнавате и разбирате обществената отговорност, с която сте натоварени и имате видим и постоянен ангажимент за стимулиране на добрите практики, които водят към развитие на обществото.

Като професионалисти и членове на обществото, ние вярваме, че е възможна промяна в отношението към проблема и оставаме на разположение да дискутираме най-добрите начини това да се случи максимално бързо.

 

С уважение,

Радина Ралчава, председател на БДВО и председател на журито на „ПР Приз 2016”

Деница Сачева, председател на БАПРА и член на журито на „ПР Приз 2016”

професор, д.ф.н., д-р Иванка Мавродиева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и член на журито на „ПР Приз 2016”

Доника Ризова, водещ на предаването „Медиите ON AIR“ и член на журито на „ПР Приз 2016”

Гергана Иванова, съсобственик и управител на рекламна агенция The Smarts и член на журито на „ПР Приз 2016”

Д-р Мария Николова, асистент в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС и член на журито на „ПР Приз 2016”

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“ и член на журито на „ПР Приз 2016”

Ключови думи

Коментари

Avatar

Тия па де видяха медии у България? Слугинажа на олигархията бил "медии", просим вас... Както е тръгнало, скоро "медии" ще бъдат само "Фейсбук" и подобните социални мрежи. Слугинажа с микрофоните и камерите ни върна във времената на Живков, когато за достоверно се приемаше само чутото от познат, на когото имаш доверие. Не случайно са наредили нашенските резилници, незнайно що обявили се за "журналисти", на 113-то място в света, подир Мозамбик и Сомалия.

таран

БравУс,Стояне!Ако словослагателстваш така,ще се накичиш с плюсове като мутра с ланци!Този път,признавам си,ме изненада приятно!Добре ли си?

Пътят към Ада е покрит с добри намерения

Пътят към Ада е покрит с добри намерения. После ще се появи задължение към фирмите, преди да спечелят обществени поръчки, да свършат и малко общественополезна работа за своя сметка. После ще се освободят едни пари, които ще бъдат откраднати. После ще има ескалация и т.н. - кражба след кражба.

лимпида

и аз това питам- фалшивото сирене си има производител и търговско название. В ЧИЯ ПОЛЗА СЕ КРИЕ името и марката- прост отговор. В полза на медиите и всички тези които се хранят от непочтените фирми производители, от лица нарушаващи закона и т. н. Така е не само със сиренето.

Фибата

За запомним тези имена, може и без титлите! Те са от хората, чиято работа е да ни убедят, че претоплената яхния е торта "Сахер"! На вратите на тези дами трябва да виси надпис "Учим ги как да ви лъжат". Модата я знаем откъде дойде, но едва ли си даваме сметка, че на "произведеното" от тях не му знаем нито произхода, нито съдържанието, нито Е-тата, нито трайността. Толкова по-зле, ако става дума за политици и партийни проекти. Едната от тях по БНТ обясняваше под какъв ъгъл била вратовръзката на Никсън на някакъв ТВ дебат и дали това му е донесло успех! Когато по-късно се разбра, че подслушвал опозицията, повечето американци го искаха в рае, но това не отказа пиар баячките да си предлагат услугите! Девизът им е: да направим нискокачественото скъпо, посредственото привлекателно и който за нищо не става, всички да го искат! Някои с право се питаме дали това е законно!

КлоЗет

Като искат да им споменават имената, да си плащат. Безплатна реклама няма.

ЗетКло

Благотворителността и социалните дейности на компаниите са всичко друго, освен безплатни! Обратно на Вашата логика, искам да припомня, че компаниите имат ИЗБОР: да дадат пари за стипендия на сирак (например) ИЛИ да си платят за реклама. И в двата случая го правят, за да популяризират себе си и дейността си, разбира се. Но в единия случай похарчените пари ще отидат за образованието на дете без родители, а в другия случай - по веригата рекламна агенция-медия шоп-медии. Което всъщност е основния проблем - собствениците на медии и рекламни агенции (които често са едни и същи) нямат ама никакъв интерес да оставят тези пари да отидат с друг джоб (пък бил той и сирашки), вместо в техния. Затова фабрикуват оправдания, несъществуващи в никой закон, че не могат да споменават имена на фирми в ефир. Могат, стига да не приканват директно аудиториите си да купуват техните стоки или ползват техните услуги - това пише в закона.

съучредител на БДВО :))))))

Защо организирате петиция ? Това е много лесно осъществимо като платите една глоба и заведете дело, плащате следваща глоба и завеждате следващо дело, плащате следваща глоба и завеждате следващо дело . Ако нямате спонсор, който да създава полезни скандали и тежки дела значи не разбирате каква е силата на Връзките с обществеността . Дела, дела и само дела . Властта разбира само от СИЛА. Ако сте силни ще плащате глоби и ще искате наказания за тези, които са посмяли да поискат от клиентите Ви глоба, която според Вас е незаконна. Със съдебни дела ще спечелите войната, а не с петиция подписана от над 10 000 зрители на славното шоу. При делата ще изкочи лепкава информация, която ще бъде важна за притискане на политически випърчета. Ваш предан фен, Владимир Йосифов, съучредител на БДВО :))))))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.