Комисията за защита на конкуренцията добави още три вериги към производството си за картел срещу големите хранителни търговци, съобщава ведомството. Това са "Т-Маркет", която е с литовски собственици, и българските "Фантастико" и ЦБА.

На 18 май КЗК образува производство срещу четири компании с германски собственици - "Кауфланд България", "Лидл България", "Билла България" и "Метро Кеш енд Кери България". В случая преписката на антимонополното ведомство е с цел да установи дали чрез стоките със собствени брандове веригите не притискат търговците и производителите да свалят цени, като фаворизират своите марки.

Според КЗК при продажбата на стоки със собствена марка търговските вериги по същество се явяват конкурент на своите доставчици, доколкото последните реализират в техните или в други търговски обекти и стоки с марки на производителите. Освен това, прекомерното увеличение на дела тези стоки в асортимента на търговските вериги може да повлияе по негативен начин процеса на ценообразуване както на доставните цени, така и на цените на дребно на стоките с марка на производителя.