Държавният глава Росен Плевнелиев постъпи правилно, като прати на Конституционен съд част от въпросите на референдума, предложен от Слави Трифонов. Това е мнението на конституционалиста и бивш служебен премиер Георги Близнашки. Той гостува в сутрешния блок на бТВ. 

"Защото ако минеха тези неща, между другото, щеше да се направи следващата стъпка. Слави Трифонов при едно участие при Цветанка Ризова беше пределно ясен - защо да не се постави на референдум и въпросът за президентска република и така нататък. Така че трябва да се пресекат тези мераци.", обясни Близнашки рисковете, ако въпроси, недопустими по конституция, са част от допитване.

На въпрос дали не трябва народът да може да отговаря и на въпроси, които са от компетенцията на Велико Народно събрание, Близнашки обясни:

"Работата е там, че суверенът не е един субект. Модерният конституционализъм се основава на едно принципно разграничение - между учредителната власт на народа и учредените власти, които действат на основата на Конституцията. Нашата Конституция, а и много конституции в Западна Европа, не допускат т.нар. конституционен референдум. У нас се допуска това, което се допуска навсякъде по света - законодателен референдум."

Според него не трябва да се допуска пряката демокрация да се ползва като инструмент срещу представителната демокрация. Той посочи и като грешка референдумите да се провеждат едновременно с други избори, но не обясни защо.

Близнашки изтъкна още, че така или иначе към компетенцията на ВНС се отнасят ограничен кръг проблеми:

"Преди всичко с формите на държавно управление, формите на държавно устройство, промените в територията на страната - неща, които са свързани с върховните интереси на националната ни общност."

Той коментира и казуса с електронното гласуване и повторното му подлагане на национално допитване. Според юриста проведеният вече референдум реално не е дал директен резултат, а парламентът е въвел само експериментално електронния вот, защото нямаме техническата готовност заради липсата на електронно управление. 

"Говорил съм с мои колеги конституционалисти в чужбина, техният съвет е да минем през гласуване по пощата", каза бившият служебен премиер.

Близнашки бе особено критичен към намаляването на депутатите на 120. Според него може да се мисли за намаляване на броя на народните представители, но не толкова драснично, защото това "ще обезсмисли парламентарната демокрация".

Не трябвва да се допуска пряката деокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация

"Това е една провокация към българския народ. Ако се намали на 120, това ще бъде един безкръвен парламент. Те няма да имат хора да си попълнят комисиите, делегациите, областите ще се оголят", обясни той.

Той обясни, че това не е противоконституционен ход, но е в разрез с парламентарната демокрация.

Близнашки бе критичен и към твърдението на Георги Първанов и АБВ, че бившият български президент може да има трети мандат заради думата "преизбиране", тъй като в момента не заема този пост.

"Трети мандат на Първанов категорично не е възможен. Не му прави чест на Първанов. Неговите свръхамбиции го тласнаха дори да призове към въвеждането на президеттска република, което в България в този регион означава авторитарен режим. Не трябва да се влага някакъв особен смисъл в термина "преизбиране", нашата Конституция е напълно ясна."