„Елате боси“, предупреждава Кристо хилядите почитатели на неговото изкуство, решили да се разходят по златните кейове, изградени от него в италианското езеро Изео. Инсталацията, развенчаваща библейската история за ходещия по водата Христос, е сред водещите теми в италианските медии. До откриването на творбата остават броени дни – първите посетители ще могат да тръгнат по съоръжението на 18 юни.

„Езеро се превръща в произведение на изкуството – разказва във видео изданието „Ла Република“. – Българският художник Кристо трансформира езерото Изео.“

„Плаващи кейове“ представлява зрелищен 3-километров мост, който свързва островчето Сан Паоло с брега. Съоръжението е създадено от 200 000 кубически метра полиетилен, които ще бъдат покрити със 70 000 квадратни метра златиста тъкан.

Броени дни остават до откриването на творбата на 18 юни.

Според „Ла Република“, бюджетът на произведението е 15 милиона евро. Изработено е за сметка на художника.

За изграждането на творбата са наети 500 души. Други 170 човека ще имат ролята да „плажуват“ върху кейовете, защото част от замисъла е те да служат като плаж, твърди изданието.

Във видеото се посочва, че се очакват 700 хил. посетители и приходи от 49 милиона евро от свързани дейности в района – барове, ресторанти, хотели, транспорт и търговия.

Творбата ще бъде отворена за достъп 24 часа в денонощието.

Видеото на „Ла Република“ показва последните дни преди откриването на „Плаващи кейове“: