Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НАНДО ЗОМЕРФЕЛД,
ХОЛГЕР ЦШЕПИТЦ

Този път Владимир Путин трябва да мобилизира всички сили. Руската пропаганда е изправена пред неразрешима задача. Тя трябва да представи пред света огромно поражение на Кремъл като триумф.

Всъщност Москва има опит да представя пред Запада като успех нерадостен развой на нещата в собствената си страна. Този път обаче е почти невъзможно фиаското, което Русия претърпя на финансовите пазари, да не бъде представено като огромно поражение.

Какво се случи? За първи път от въвеждането на западните санкции миналата седмица Москва отново пусна в продажба доларови облигации. С отдавна оповестената акция всъщност Путин искаше да покаже пред света, че Русия и на финансовите пазари е световна сила и между другото може да се снабди с необходимата й твърда валута.

Нищо обаче не излезе от демонстрацията на сила. В понеделник руското финансово министерство трябваше да признае под сурдинка, че не била открита нито една западна или азиатска банка, която да прояви интерес към ценните книжа. Ето защо продажбата била осъществена под собствена режисура.

 

Унижението на пазарите беше предизвестено

 

Точно държавната банка ВТБ, която е в списъка на западните санкции, е трябвало да разпредели акциите между инвеститори. И още по-лошо – за продажбата Москва не е могла да намери нито една западна клирингова компания, която да депонира ценните книжа на инвеститорите. Заинтересовани лица са били принудени да отворят своя банкова сметка в Москва, поемайки тегобите на длъжници.

Така унижението на финансовите пазари беше предизвестено. За да намери достатъчен брой инвеститори, ВТБ беше принудена да предложи не само висок лихвен процент, а и да удължи с един ден срока на продажбата. Ако първоначално целта е била да се получат 3 милиарда долара, този обем е трябвало да бъде свит на 1,75 милиарда. И когато в четвъртък най-сетне сделката с ценните книжа е приключила, фондовата борса реагира с безразличие. Обикновено след големи емисии търговията се оживява. Все още не е намерена клирингова компания, която да организира продажбата на облигациите.

Трудностите при набавяне на твърда валута идват в крайно неподходящо време. През тези дни чезне надеждата за спад на напрежението на един друг фронт.

До неотдавна се смяташе, че западните санкции, наложени заради конфликта в Украйна, поне отчасти скоро ще отпаднат.  ЕС ще обсъжда удължаването им в края на юли. Така например федералното правителство даде да се разбере, че няма да поставя като предварително условие пълното прилагане на Споразумението от Минск за вдигането на санкциите.

Централата на банка ВТБ в Москва.

 

Кремъл спешно сменя тактиката

 

От Токио обаче изведнъж пристигнаха съвсем други сигнали. По време на срещата си на върха в Япония групата на седемте най-развити индустриални държави (Г-7) обяви, че ще продължи твърдата си линя спрямо Москва, докогато мирният план за Източна Украйна се претвори изцяло.

Кремъл реагира незабавно. Щял да удължи собствените си наказателни мерки спрямо Запада. Премиерът Дмитрий Медведев разпореди удължаване на забраната за внос на западни хранителни стоки до края на 2017 г.

Не на последно място и поради това Кремъл се опита да омаловажи провала с доларовите облигации. Вече имало подписани договори за 7 милиарда долара. Над 70 на сто от акциите придобивали чуждестранни инвеститори, които се намирали предимно в Лондон. Това било категорично доказателство за проявено доверие.

Когато финансовото министерство не можа да назове конкретни имена, нито дори известен западен инвеститор като купувач, Москва спешно смени тактиката. Шефът на Руската финансова агенция Константин Вишковски незабавно обвини Запада и конкретно Вашингтон, че умишлено се целяло торпилирането на сделките с облигациите.

С един вид "телефонен терор" Западът посъветвал банки и инвеститори да се въздържат от подобни сделки.

"Ние обаче доказахме, че разполагаме със собствени финансови институции, които се справиха. На тях ще залагаме и в бъдеще", заяви Вишковски за финансовата агенция Блумбърг.

 

Американците използват доминиращата си роля на борсите

 

Аргументите на Кремъл не подействаха на финансовите пазари.

"С пускането на облигации Москва целеше да покаже едно голямо PR-шоу, за да демонстрира пред Запада, че санкциите са слаб инструментариум", казва Тим Ейш, стратег на Nomura. Според него акцията се е провалила. Малкият обем на продадените акции и завишената лихва говорели сами по себе си.

Финансовите пазари се превърнаха в новото игрално поле на бившите противници от времето на студената война – Русия и САЩ. Преди всичко американците използват доминиращата си роля на борсите, за да подлагат Москва на натиск. Всъщност с продажбата на акции Русия не наруши санкциите.

Самата държава не е в забранителния списък и така банки и инвеститори могат да наддават при емисии и да наливат пари в руската държава. Въпреки това Вашингтон даде на банки ясно да разберат, че трябва да се въздържат.

 

Банките оказват незначителна съпротива

 

Позволена е и търговията с руски ценни книжа, поради което  клиринговите компании няма от какво да се боят. Путин обаче би могъл да пренасочи получените долари за укрепване на разклатени фирми, които са в черния списък.

Така Кремъл галантно би могъл да заобиколи санкциите. Това най-вече САЩ искаха да предотвратят. Вашингтон предупреди банките да не участват в тръжната процедура.

Кремъл е изключително зависим от капиталовите пазари за покриване на бюджетния дефицит. Според прогноза на рейтинговата агенция "Фич" бюджетната дупка за тази година ще се увеличи на 5 на сто от брутния вътрешен продукт. Това би бил най-големият дефицит от 2010 г. 

Да, цената на суровия петрол се покачи на около 50 долара за барел. Според наблюдатели обаче критичната граница за стабилността на Русия е цена от 70 долара.

Наред с това страната страда от галопиращо изтичане на капитали зад граница. Само през първото тримесечие на тази година предприятия, банки и руски домакинства са изнесли от страната твърда валута в размер на седем милиарда долара.

------

* Препечатваме коментара от германския вестник "Ди Велт".

Ключови думи

Коментари

Малка забележка: Моля, не бъркайте акции с облигации.

ТЪКА-ТЪКА

С помощта на Жириновский, да се обърне към Гоце и Вольэн, за да го уредят с кредити от Куба и Венецуела.

КлоЗет

Руската държава да не е АД, че да продава акции?

A

Не е АД, а е ЕТ.

Виж, ника ти е 100% попадение!

Ад или Мордор.... все тая!

Мони

"Столипинсия клуб \" е предложил веднага да се напечатат още необезпечени 1,5 трилиона рубли, както и въвеждането на ограничения върху валутните транзакции за фирми и физически лица! Кудрин пак е против и има големи проблеми с путин. Без коментар за последствията, защото ще е много дълъг!

f2

Да се обърнат към Столипиновския клуб в Пловдив. Веднага ще им напечатат колкото си искат рубли, облигации, акции или каквото си поискат. При това напълно оригинални.

Фатмак

ПТН ПНХ !

Рашастан

Хуйло притърпял фиаско на финансовити пазари, ни можи дъ бъди,.....ха ха ха

ил

Хихихихи....;))))

На това му се вика "плач на чужди гробища"

Новият

И къде търси милиарди този тъпанар Путин, в Гърция???

Ulian

'Щял да удължи собствените си наказателни мерки спрямо Запада.' Мдааа... ще спрат износа на балалайки, ватенки и матриошки, а още ще забранят на децата на Обама да учат в Университета на Калуга.

Байкало- Амурската магистрала

Да пуска всички рускинчета под 27. Ще пълнят и хазната и тях.

Само бжанска вълна от руснаци ни липсва!

д-р Петроff

Имат раздадени около 16 млн. паспорти и който има е отдавна вън."Мозъци" изчезват по 70 000-80 000 на година.Там ще останат водкаджиите и путичетата.Всичко читаво ще е на път.

Запада трепери под санкциите на Русия,а тя коварно ги удължава.Е как да я обичам?

Освен, че нямат пари, няма и какво да ядат и да имат пари. Затова са "ослабили" контрасанкциите... "..контрсанкции не будут распространяться на ввоз в Россию говядины, мяса птицы, а также замороженых и сушеных овощей при условии, что эти продукты будут использоваться для производства детского питания..."

клошар

Да си събере гилзите от Сирия и падналия самолет и ще изкара някой долар.

Фатмак

Като брат си Тиквоний Банкянски е, кучето.

Фатмак

ПТН ПНХ !

фанфан

Дрън, дрън! Русия е голяма и може и сама да се оправя. Хич не и трябват западните хранителни стоки пълни с Е-та и ГМО! Ние да му мислим

"Руският премиер Медведев към недоволните жители на Крим: пари няма, много ви здраве" ​ ​ rferl.org/media/video/crimea-medvedev-pensioners/27754494.html

Xa xa xaaa xa xa xaxaaa

Към 1 януари 2016 година Брутният вътрешен продукт на Русия е възлизал на 1,178 трилиона $, почти колкото на китайската провинция Гуандун 1,125 трилиона $. Гуандун е една от 31 провинции на Китай, там живеят 108 милиона души. Цяла Русия  и нейният фондов пазар в момента струва 276 милиарда долара, тоест, с 15% по-евтина от Facebook и 2,5 пъти по-евтина от Apple. През 2008 година "Газпром" струваше 365 милиарда, а Путин обеща, че стойността му ще достигне  1 трилион долара през 2014 година. През 2015 година обаче "Гаазпром" вече струва само 41 милиарда долара, тоест близо 10 пъти по-малко. За сравнение Apple струва 619 млрд., съобщава Кавказцентър.

Иван Митев

Сега Русия страда от собствена сгрешена парична система. Ако не се допускаше тази държавна грешка Русия нямаше да има сегашен дълг.

Мито Белия

За малкия има избор 9мм олово или да скочи от балкона . Той е велик и ТОЙ ще избере . САМ . А ми какво ще ги правим човекоподобните му крепостни ....

Ха-Ха-Ха!

Смешковци, чакате я отдавна да падне Русия, но вие ще изчезнете, САЩ ще изчезнат, ЕС ще изчезне, България и Русия ще пребъдат вовеки!

Мнение

За разлика от руснаците, които са израсли в сурови условия и търпят на студ, глад и лишения, за да запазят достоинството си, европейците са изнежени и уязвими като къпано пеленаче, а на мизерия и глад и ден не могат да изтраят. Ако американските прислужници в правителствата на Европа продължат прекалено санкциите, това ще доведе до унищожаването на ЕС от глупост.

Ще ме скъсате от смях

Като чета статията си мисля че я е писъл Иво Инджев,тои пише такива фантасмагории ,и ако решиш да дадеш коментар в някоя от глупавите му статиики против Русия модератор не я публикува. Инджака мрази Русия за мен тои не е обективен журналист,а е платен трол на краварите-Америка

choss

Но не е Иво Инджев, смехурко. НАНДО ЗОМЕРФЕЛД и ХОЛГЕР ЦШЕПИТЦ са авторите и това, което са написали не са фантасмагории, а жестоката реалност, пред която е изправен Путин и путинова Русия.

Русифоб

Мурзилката долу,дето заподозря,че Иво Инджев я е "писъл" статията, е тъп атакист.Как може най-тъпите и необразованите да са путинофили :) ?Аз за себе си имам обяснение

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.