Не сме говорили за Росен Плевнелиев, а за човек с евроатлантическа геополитическа ориентация. Това реши да уточни днес в предаването "Още от деня" по БНТ Атанас Атанасов от ДСБ. 

От партията първо обявиха, че ще подкрепят сегашния президент Плевнелиев, както се оказа, без предварително да съгласуват с него тези си намерения. След като той обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат по лични причини, от ДСБ призоваха да се избере обща кандидатура вдясно, за да се ликвидира заплахата от "пропутински" държавен глава. 

"Не сме се фиксирали върху конкретно лице или име", каза още Атанасов. "Има политици в българския парламент, които смятат, че трябва да напуснем и НАТО, и ЕС. Ако допуснем обратно движение, къде отиваме- в Евразия ли", попита реторично депутатът. 

По думите му от ДСБ не искали близнак на Плевнелиев, а личност, който е за НАТО, против анексията на Крим, България да е равноправен член на ЕС. Според него трябва "да се търси широкоспектърна личност, партийно отдалечена от тези, които ще я подкрепят". Ако ГЕРБ решат да издигнат партийна кандидатура, тогава и ние ще търсим наша, каза още Атанасов. 

Той обясни, че няма притеснения за общата политическа кандидатура вляво. Само припомни, че за два дни Корнелия Нинова последователно се е поклонила пред паметниците на Живков, и на Благоев. "Димитър Благоев като народен представител през 1919 г. заявява, че има македонска нация. Това е против българските национални интереси", каза той.

Атанасов уточни и че не смята, че новото обединение около АБВ, в което влизат и "Гергьовден", и "Народен съюз", и ГОРД, може да застраши целостта на управлението.