ДБГ няма да участва в разговори между Реформаторския блок и ГЕРБ за обща кандидатура за президент. Това заяви пред бТВ Даниел Вълчев. Той допълни, че партията е заявила тази позиция на останалите формации в блока.

"Това би било неправилна стъпка, би навредило тежко на Реформаторския блок, би разочаровало много избиратели".

С тези аргументи Вълчев разясни позицията на ДБГ. Той допълни, че ако такова решение бъде взето, ДБГ няма да го блокира, но няма да изпраща свой представител за такива разговори.

Според Вълчев шансовете да има единна лява кандидатура за президент са малки. И за това не е необходимо десницата задължително да издига обща номинация.

Вълчев каза още, че съжалява, че президентът Росен Плевнелиев се е отказал да се кандидатира за втори мандат. Той смята, че около него е било възможно да се създаде консенсус на управляващото мнозинство.

За пореден път Вълчев коментира и инициирания от екипа на Меглена Кунева антикорупционен закон, който утре ще бъде обсъден в правната комисия. Той повтори позицията на ДБГ, че ако този закон отново не бъде приет, то партията ще напусне управлението и ще излезе в опозиция. Вълчев изтъкна, че обява това предварително и останалите партии в Блока няма да го научат от медиите, както се е случило при напускането на ДСБ. Той все пак каза, че е оптимист, че този път законът ще бъде приет.

Основният проблем в закона е възможността да се подават анонимни сигнали до органа, който ще разследва корупцията по висшите етажи на властта. Голяма част от депутатите  - и от управляващите, и от опозицията - са против тази възможност.