Опиоидите, и в частност хероинът, са отговорни за 81% от смъртните случаи от наркотици в ЕС, показва новият Европейски доклад за наркотиците 2015. 

Заедно с хероина като най-смъртоносни са сочени метадон, бупренорфин, фентанили и трамадол. За 2013 г. свръхдоза е убила 6100 души, а за 2014 г - 6800 души в целия Европейски съюз, като водеща в статистиката е Франция. 

Кокаинът пък е шампион сред стимулантите, особено в Западна и Централна Европа. В Източна Европа предпочитани са амфетамините. Особено лоша тенденция е постоянното намаляване на търсещи лечение от кокаинова зависимост. Едва 13% от всички пациенти го посочват като основен наркотик, въпреки че употребата му е много по-сериозна. Една от причините обаче е по-ниският брой смъртни случаи - за 2013 г. в целия ЕС от свръхдоза с кокаин са починали 800 души.

Амфетамините и екстази вече се ползват с много по-малка популярност в западните страни, но в България употребата им нараства. Много малко търсят лечение - едва 1% постъпват в клиника във връзка с употребата на този клас наркотици.

Канабисът е най-преследваният и най-често конфискуван наркотик в Европейския съюз - 460 тона смола и 130 тона трева са конфискувани през 2013 г, спрямо 5,2 т конфискуван хероин, 62,5 т кокаин, 7,3 т амфетамини и метаамфетамини. По-малко от 1% от европейци използват канабис ежедневно (което значи повече от 20 дни в последния месец), но за сметка на това употребата сред ученици и младежи се увеличава. Най-много от престъпленията, свързани с наркотици, са във връзка с канабиса - в пъти повече от другите популярни незаконни вещества.

Добрата новина е, че все повече хора се лекуват от зависимостта си към лекия наркотик. На него са приписани едва шепа смъртни случаи. А в 90% от случаите на спешна нужда от лекарска помощ канабисът е само част от микс наркотици.

Особено притеснителен според доклада е резкият скок на така наречените "легални наркотици", изкуствени варианти на популярни стимуланти, опиоиди и канабиноиди. Като начална точка на навлизането им в ЕС се посочва 2007-2008 г, когато подобни вещества са били новост и не са се ползвали с особена популярност, но днес както употребата, така и конфискуваните количества са нараснали хиляди пъти. Друг от проблемите със синтечните наркотици са техните странични ефекти - много от тях са на практика непознати вещества в сравнение с подробно изследваните "стари дроги".

Добрата новина - в целият ЕС спада употребата на инжекции за взимане на наркотици. Това води директно и до намаляване на случаите на заразяване с ХИВ и хепатит С. Според доклада обаче в България, Латвия, Гърция и Румъния все още има голям брой на новите диагностицирани случаи на ХИВ, което значи, че профилактиката на СПИН и лечението на инфекцията трябва да бъдат засилени.

България, за жалост, е близо до дъното на класацията по отношение на хората, които търсят лечение от зависимост.