"Браво, Корнелия, браво, Нинова!"

Похвалата изрече в студиото на Нова телевизия Костадин Чакъров - някогашен политически съветник на Тодор Живков, известен с неприязънта си към демокрацията, и отявлен враг на перестройката.

Поводът бе полагането на цветя вчера пред родната къща на Тодор Живков в Правец от страна на новата лидерка на БСП и група червени депутати.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОТДАДЕ ПОЧИТ НА ТОДОР ЖИВКОВ

"Искам да поздравя Корнелия Нинова, защото спази едно правило - жените служат по-вярно", каза Чакъров.

Негов опонент бе Асен Генов от "Протестна мрежа".

"Парламентът е приел закон, обявил комунистическия режим за престъпен. Една партия, която се кланя на такъв режим, извършва престъпления. Тя трябва да бъде забранена. Корнелия Нинова трябва да се извини на българския народ", настоя Генов.

Асен Генов

Главна тема на разговора се превърна датата 9 септември 1944 г.

"Живели сме във време на изключителен терор, особено в първите дни след 9 септември. Тогава Тодор Живков е бил политически съветник на Народната милиция. Всяка вечер хора са били товарени с негова благословия на камиони и отвеждани за разстрел. Дали за една претендираща за модерност партия е редно да полага цветя? Бих отговорил с въпрос. Редно ли е една германска партия да поднесе цветя на паметник на Хитлер? Или италианска на паметник на Дучето? Комунистите ще се поклонят на паметник и на Карлос Чакала", каза Асен Генов.

"Да се върнем по-назад. Какво се е случило преди 9 септември, за да се отиде на такава разправа? Да видим Първата световна война - кой разстреля Владайското въстание, кой преби Александър Стамболийски до смърт? Отрязани са гърдите на Вела Пеева", контрира Чакъров.

Протестърът на свой ред припомни за убийството на Райко Алексиев, като това се приписва на Георги Боков - бащата на борещата се за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

"Едната вина не оправдава другата вина", продължи Асен Генов.

Според него до 9 септември БКП и нейните военизирани отряди са дестабилизирали Бългтария.  Доставяли са диверсанти с помощта на СССР.

"Така е", съгласи се Чакъров.

"Напълно нормално е, макар и не оправдано от закона, държавата да упражнява репресия. Но тя е несравнима по отношение на ставащото сред 9 септември", смята Генов.

Костадин Чакъров припомни за разстрела на шестте ястребинчета. На което активистът на "Протестна мрежа" отговори, че екзекуцията е била отменена в последния момент, но заповедта не е пристигнала навреме. Но изтъкна, че такъв разстрел не може да бъде оправдан.

"Както искате наречете Тодор Живков - диктатор, султан, падишах... Историята поставя всички на мястото си. В България има три имена - Стамболов, цар Борис и Тодор Живков", заяви бившият съветник на последния комунистически лидер.

Водещите се намесиха с въпроса дали според Чакъров е имало свобода при Тодор Живков. В отговор той показа бюлетин на ЦРУ от 15 май с данни за България, според които сега у нас било по-зле, отколкото преди.

„И тогава ще говорим за тази уруспия, наречена демокрация. Демокрацията е нещо, което всеки може да продава и купува“, обобщи Чакъров.