Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев спечели гражданско дело срещу сайта ПИК и неговия собственик Недялко Недялков за неимуществени вреди, които са причинени от разпространението на обидни думи и клевети, съобщи "Дневник".

Повод за делото са редица статии в ПИК, в които се твърди, че Прокопиев "не зачита законите", "е забогатял рязко за една нощ", "се е финансирал през годините бързо и лесно, чрез публичните ресурси на пенсионната система вероятно с милиони левове", "че е влачен от дело на дело и от прокурор на прокурор". Във въпросните статии се твърди още, че "срещу него има образувано досъдебно производство за ощетяване на държавата в особено големи размери", както и че "клати голяма банка".

В решението си съдебният състав от Софийския районен съд приема категорично, че посочените статии разпространяват неверни и клеветнически твърдения и обиди, а Недялко Недялков е солидарно осъден, като автор на една от тях. Присъденото обезщетение е в размер на 12 хил.лв. за трите иска заедно с лихва.

В статия със заглавие: "Защо КФН трябва да отговори на въпросите на ПИК? Ще лъснат ли истинските лица на Прокопиев, Цветан Василев и Радан Кънев? Маските трябва да паднат!" липсва позоваване на други медии и източници, в противоречие с твърденията на ПИК, пишат районните съдии. От сайта не са доказали, че за написаното в публикацията е правена каквато й да е проверка, посочва "Дневник".

Друга статия от 19 февруари 2015 г. под заглавие: "Извънредно в ПИК! Стартирано е досъдебно производство срещу Прокопиев за ощетяване на държавата в особено големи размери. Това стана ясно след запитване на ПИК до КФН (допълнена)", твърди за образувано разследване срещу Прокопиев, а същите внушения са повторени в още шест публикации. Съдът установява, че това е разпространяване на клеветнически твърдения. Защото ПИК не могат да докажат, че има такова разследване, а проверката по делото показва, че няма, а статията не отговаря на истината.

"С оглед заглавието на статиите, наличието на данни за професионалната и обществена дейност на ищеца и цитирането на държавни органи като източници на част от информацията е очевидно, че се прави внушението, че данните, изнесени в процесните статии са достоверни, което не беше доказано по делото, поради което съдът ги приема за недостоверни доколкото няма никакви данни сочените в процесната статия факти да са се осъществили", пише в решението си съдът.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Софийския градски съд.

Ключови думи

Коментари

естествено

при тая прогнила съдебна система.

Найден Петров

Синчетата на Недялко Йорданов са най танантливият дует, изпулняващи АРИЯ НА КЛЕВЕТАТА/

Да, даже и при съдебна система, контролирана от 10. А какво би било, ако беше нормална, а?

и те така

Тука обиждащите да го имат като обица на ухото.Вярвайте сега на ПИК.

Ели Павлова

Пишман стихоплетеца... Тръгна мечка, по пътечка и настъпи клечка, а под клечка бубулечка.Това е мое творение, и смятам, че превъзхождам по стихоплетство Недялко Йорданов баща. И синчетата му се оказаха таланти по клевети, единият в ПИК, А ДРУГИЯТ В БИВОЛ.При тази фамилия Н Я М А праздно

;)

Бивол е медия, пик е гнусотия.

Нещата бавно,

но сигурно вървят към нормализиране - не може да плюеш и говориш простотии по адрес на някого безнаказано! Поне се надявам да е така!

Законодател

Ако още 100 оклеветени и омърсени от фамилията Недялкови се обърнете към правораздавателната ни система, ще бъде възможно веднаж за винаги да замълчат.

Лаборант Ваню

Иво Сингапурския го направихме милионер зорлем, обаче той профука всичко и сега изпадна дотам, че цоца от фондация "Козяк за България".

Ако съдебната системата беше "нормална", Сингапурския щеше да търка наровете още от средата на 90-тте.

Мхм

И ГЕРБ нямаше да съществуват.

Заедно с Оги.

КлоЗет

Битката на хората осрали пресата и интернет с поръчкови, платени и манипулиращи статии. А единият и с простащината. Като цяло разликата между Прокопиев и Недялко е минимална.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.