"Нормално е преди президентските избори всички да се позиционират, да искат да извлекат дивиденти и понеже са безотговорни - не носят отговорност за нищо - нито за местна власт, нито за това, което се случва като финанси, бюджет, реформи, строителство, еврофондове - им е лесно да говорят".

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос от журналист какво ще каже на партньорите си от ЕНП, ако го попитат за вътрешнополитическата ситуация в България и "атаките срещу правителството". От въпроса не стана ясно кои атаки точно се имат предвид.

Борисов обясни, че човек винаги може да намери нещо негативно за 24 часа и да го каже. И добави: "И тука, виждате, организацията не е много добра, ако речем да се вгледаме в това - можем да намерим кусури. Но на практика животът функционира - много уредени и много добри".

Според премиера вече толкова години и с ГЕРБ, и с ЕНП са минали през много перипетии, имало е и много по-тежки времена. Сега обаче било нормално "всеки иска да покаже след няколко месеца, когато са президентските избори, че неговият кандидат е най-добър."

Попитан дали ще настоява за още помощ от Европа за справяне с бежански наплив, Борисов обясни, че "те и сега помагат". По думите му и Европейската комисия, и всички са видели, че "колко бързо и адекватно реагира България", след като вчера на границата бе заловена голяма група нелегални мигранти. Той добави:

"Проблем е, че все повече хора от много континенти искат да дойдат в Европа. Най-уредената и най-богата част на света става притегателен център". 

Борисов е гост на сбирката на Евпорейската народна партия в Люксембург по случай 40-ата годишнина от създаването на европейската десница, която днес е най-голямото политическо семейство в ЕС. Заедно с Борисов на срещата присъстват заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група Цветан Цветанов и зам.-председателят на партията и кмет на Бургас Димитър Николов. 

Очаква се форумът да започне с реч на канцлера на Германия Ангела Меркел. Ще говорят още председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, президентът на Европейския съвет Доналд Туск, предшественикът му Херман Ван Ромпой и други видни представители на ЕНП.