Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Частните пенсионноосигурителни дружества предлагат създаването на девет вида пенсии – пожизнени и срочни, с право на унаследяване, съобщава "Инвестор.БГ". Различните видове са разписани в становището на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с предложените от Министерството на финансите последни промени в Кодекса за социално осигуряване.

ГОРАНОВ НЕ БЪРЗА С ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВТОРАТА ПЕНСИЯ

В края на април финансовото министерство предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, като основната е допълнителните пенсии да се изплащат доживотно от фондовете чрез създаването на общ пул от всички индивидуални партиди. Но по този начин се губи правото на унаследяване.

НАЦИОНАЛИЗИРА ЛИ ДЪРЖАВАТА ВТОРАТА ПЕНСИЯ?

Дружествата предлагат в становището си да се въведат три вида допълнителни пожизнени пенсии за старост, измежду които осигурените лица да могат да избират – допълнителна пожизнена пенсия за старост, допълнителна пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване и допълнителна пожизнена пенсия за старост с право на наследяване.

Четвъртият вид пенсия, който предлагат частните фондове, е допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер, пише "Инвестор.БГ".

Предлага се и еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида на дадено осигурено лице при трайно намалена работоспособност над 89,99%, както и еднократно или разсрочено изплащане при пенсиониране, по избор на осигуреното лице.

Допълнително дружествата предлагат и три вида наследствени пенсии – еднократно или разсрочено изплащане на натрупаната партида на наследниците на починало лице, което все още не е пенсионер, еднократно или разсрочено изплащане на наследниците на починал пенсионер и наследствена пенсия на наследниците на починал пенсионер.

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е решил да сезира Конституционния съд за пенсионните промени от края на 2014 г., когато по предложение на финансовия министър Владислав Горанов се даде възможност за прехвърляне на партиди от частните фондове към НОИ. Промените започнаха да действат през лятото на миналата година, когато беше публикувана и конкретната наредба, припомня "Инвестор.БГ".

ГОРАНОВ ГОТОВ ДА ОТТЕГЛИ РЕФОРМАТА НА ВТОРИТЕ ПЕНСИИ

 

Ключови думи

Коментари

"Много критики събра обстоятелството, че прехвърлянето на личните партиди в резервите на фондовете не е въпрос на избор, а задължение... - Това е изключително незначителен въпрос на фона на наистина важните за хората. Причината за това е, че предложението, което се прави, по никой начин не засяга четири от шестте вродени порока на пенсионните фондове. Най-големият от тях по силата на КСО, е, че той гарантира двете пенсии - от фонд и от държавата, да са по-малко от една държавна пенсия, която човек може да получи, ако не се е осигурявал в универсален фонд. Тоест, ако получавате само пенсия от държавата, тя ще е по-висока от сбора на двете пенсии – намалена държавна и от фонд." - "Любомир Христов: Управлението на пенсиите е на принципа "давай, после ще се оправяме"" в Дневник

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.