Въпреки очакванията, които провокираха публикации в руския и гръцкия печат през изминалите дни, руският президент Владимир Путин не обяви нов проект за газопровод в южна Европа. Това стана ясно след срещата му с премиера на Гърция Алексис Ципрас в Атина късно в петък, където Путин е на двудневно работно посещение.

В същото време руският държавен глава не пропусна възможността да се произнесе за неизпълнения проект „Южен поток”. По думите му газопроводът се е провалил, защото България е прекъснала изпълнението му вследствие на натиск от страна на ЕС и САЩ.

По време на общите изявления с премиера на Гърция, Путин заяви, че към момента Русия се стреми да изпълни проекта „Северен поток 2”. Това обаче не означава, че страната му няма да задейства проекти и на юг.

От своя страна Алексис Ципрас посочи, че Гърция има амбицията да се превърне в енергиен възел, благодарение на географското си положение. Той допълни, че енергийните проекти могат да бъдат „мостове на мир и приятелство, а не поводи за сблъсъци”.

 ПУТИН В АТИНА - ЗА "ПОТОЦИТЕ" НА ЕНЕРГИЯ В СЪЗНАНИЕТО И В ПОЛИТИКАТА

В контекста на изказването си за енергийните проекти руският президент обърна особено внимание на сигурността в Европа. Той посочи, че активирането на противоракетния щит на НАТО в Румъния представлява заплаха за Русия и заяви, че Москва ще предприеме действия, за да се защити. Путин каза още, че същото се очаква да се случи след откриването на втора такава база в Полша.

„В продължение на години твърдяха, че всичко това се прави заради ядрената програма на Иран. Ето, тя вече не съществува и въпреки това разполагат ракети с голям обсег. Това заплашва нас”, подчерта той. 

В отговор на журналистически въпрос във връзка с анексирането на Крим, Владимир Путин заяви категорично, че „въпросът с Крим приключи, както пожелаха жителите на региона”.  След това обясни, че е взел решението да размени Надя Савченко за двамата руски пилоти едва след като получил писмо от техните близки, които го помолили да я освободи. 

По отношение на санкциите срещу Русия Путин посочи лаконично, че ще направи стъпка към западните партньори, когато те решат да ги премахнат. Паралелно с това той защити решението си да се намеси в сирийския конфликт, като поясни, че руските войски воюват срещу терористични групи и в подкрепа на законните власти.

„Нужно е да се преборим срещу терористичните групи и да не позволим ситуацията в Сирия да последва примера на Либия и, още по-зле, този на Сомалия”.

За отношенията на Русия с Турция Путин заяви:

„Никога не сме си представяли, че биха могли да свалят наш самолет и да убият наш пилот. Дори и сега не мога да разбера защо го направиха. Изявленията за сътрудничество и приятелство не са достатъчни”.

НОВ РУСКИ ГАЗОПРОВОД ПРЕЗ ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА МИНЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ

Във връзка с приноса на Гърция в отношенията между Русия и ЕС Владимир Путин каза, че „не очакваме от Гърция да извърши подвизите на Херакъл в европейските дворове”. 

След срещата между двамата лидери, която продължи много повече от предвиденото в официалната програма, бяха подписани поредица от споразумения за двустранно сътрудничество, които включват политическа декларация за гръцко-руски диалог по международни и регионални въпроси от общ интерес и споразумения между гръцки и руски министерства в различни области.

Руският президент изрази интереса си за приватизацията на гръцките железници TRAINOSE и пристанището в Солун. По думите му руските инвестиции в Гърция са на стойност 700 милиона евро и е наличен интерес за допълнително сътрудничество в поредица от икономически сектори като енергетиката и туризма. 

По-рано президентът на Русия се срещна с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, пред когото заяви, че въпреки „наличието на някои проблеми, има неща, които впечатляват”. По думите му потокът от руски туристи към Гърция през март тази година е бил с 523 % по-висок в сравнение със същия период на миналата година. Путин допълни, че могат да се постигнат по-високи резултати не само по отношение на туризма, но и в други области.

„Сега е важно да обсъдим всички възможности и да пристъпим към осъществяването им”, каза още той.  

Владимир Путин пристигна в Атина в 15:30 в петък и бе посрещнат на летище „Елефтериос Венизелос” от гръцкия министър на отбраната Панос Каменос. От съображения за сигурност от рано следобед бе затворена станцията на атинското метро „Евангелизмос”, която се намира близо до правителствените сгради.

Посещението на руския президент се провежда при изключително строги мерки за сигурност, по които службите на двете страни са работили повече от месец. Според гръцки медии поне 2500 гръцки полицаи охраняват района около гръцкото президентство и правителствената резиденция „Максиму”. Над 60 полицаи бяха разположени по околовръстния път „Атики одос”, по който премина автомобилният конвой на Путин в посока към центъра на гръцката столица. Той пътува в една от трите бронирани президентски лимузини, които са били изпратени в Гърция по-рано с транспортен самолет. 

ПУТИН КЪМ ГЪРЦИЯ: НА ХАРМОНИЗИРАМЕ ЕВРОПЕЙСКАТА И ЕВРАЗИЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

Руският президент е придружен от над 70 членове на личната си охрана. Както описват публикации в гръцките медии, гардовете са „проверили сантиметър по сантиметър” крайбрежния хотел, в който нощува Владимир Путин.

Тази сутрин той ще отпътува за Солун и към обедните часове се очаква да пристигне на Атон. Там ще го очаква руският патриарх Кирил, който пристигна в манастира „Свети Пантелеймон” още в четвъртък. В манастира ще се проведат мероприятия, свързани с навършването на 1000-годишното присъствие на  руски монаси в Света гора.