Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България се позиционира добре пред срещата на Путин в Атина. Най-вече след визитата на еврокомисаря Канети, който потвърди подкрепата на Европейската комисия за плановете за развитие на преносната и газосъхраняваща инфраструктура у нас. Новините, които очакваме днес и утре от южната ни съседка най-вече са във връзка с възобновяване на работата по "Южен поток" във втората му версия. На Путин му е нужно внимание и голям медиен удар, особено в контекста на акцията по мобилизиране на "приятели" в ЕС за отмяна на санкциите.  

ЕВРОКОМИСАРЯТ КАНЕТЕ: ХЪБЪТ БАЛКАН ЩЕ ГО БЪДЕ

Преди ​три месеца бе подписан меморандум за разбирателство за възобновяване на работите по проекта "Посейдон", между "Газпром" и акционерите в интерконектора "Гърция - България" - гръцката ДЕПА и италианската компания "Едисън". Това говори за планирана системност в действията, които да доведат до допълнително нагнетяване на очакванията в посока поредния газов поток от Москва към Южния коридор. 

Откъде ще мине е въпрос с повишена трудност.

​Целта на Кремъл е пусне отново машината на геополитическите спекулации на най-високи обороти с надеждата, че политиците със слаби нерви могат и да направят ход в нейна полза.

Примерно, да започнат сметките дали газовите потоци през България (за миг забравете, че всичко е имагинерно) да минат през сегашния газопровод или през интерконектора с Гърция.​ Последствията са значими.

Не се учудвайте, че до този момент нито "Газпром", нито енергийният министър Новак не са обелили и дума за конкретно продължение през България. Изключителната привилегия да прави подобни стратегически информационни "удари" в медийното пространство има президентът Путин. Отиде в Анкара и спря "Южен поток". Сега отива в Атина и пуска "Южен поток". ​А "Южен поток" все няма и няма. ​

Ще подразни Анкара и ще покаже информационни мускули на Европейската комисия ​като "изправи на нокти" съседите, в това число и България.

Посещението на еврокомисаря Канете потвърди, че ЕК дава "зелената светлина" за българския газов хъб. А това дава спокойствие и допълнителни аргументи на София, за да реагира оптимално на ходовете на Москва.

​​Дай боже да не преиграем, защото нашите политици трудно остават "на земя" в компанията на високи руски гости​ или техните гранд идеи - особено когато са пред картата на света или като минимум на Европа.​

Да напомним - "Южен поток-2" е поредният невъзможен вариант, защото нито ЕС, още по-малко НАТО ще допуснат да се реализира под каквато и да е форма проект, който е свързан с незаконно окупирания от Русия Крим. Това го знаят добре в Кремъл, но не пречи да опитат границите на възможното, да спекулират с възможните изгоди и пропуснати ползи, които да размечтаят балканските политици. Това ще генерират нови дози от евроскепсис, недоволство от "пропуснати ползи" сред проруските и националистически среди. Ерозия - капка по капка, вир по вир.

Ще станем свидетели на ​поредната геополитическа сесия на Путин с предложение към Запада, малко истински новини​, но безброй интерпретации, които няма да дадат ясен и окончателен отговор - ще го бъде ли "Южен поток-2" в някоя от версиите в България.

​​Интегрирането на руския "Южен поток" в европейския Южен коридор е мисия невъзможна, поне на този етап. Независимо какво Ви говорят политиците.

Комисарят Канете каза нещо много важно в София - Европейската комисия няма да допусне дискриминация, т.е. различно третиране между "Северен поток-2" и "Южен поток-N", с което на практика каза, че нито един от двата проекта няма да стане.

​Иначе визитата на Путин в Атина със сигурност ще роди нов ентусиазъм ​в определени среди у нас. Препоръчвам надеждите да бъдат дисконтирани за актуална реална текуща стойност преди да се размечтаем. Защото отдавна минаха времената на гранд инициативите на Кремъл, които предизвикаха трепеп в очакване на изобилие от ползи. Никой вече не приема инициативите на Кремъл на сериозно, преди да ги претеглил за съответствие с Брюксел и със собствения си бюджет.

Което не означава, че не трябва да се следят ходовете на Русия в енергийната или геополитическата сфера. ​Просто трябва да ги оценяваме в контекст​, като реална тежест и в перспектива - с произтичащите рискове и възможности.

Не през призмата на сим​патии или антипатии​, на емоции или чувства.

Ключови думи

Коментари

шшш....

Комунистите - путинофили си намериха тема за мечтите.

Фатмак

Големите десни хитреци сега ще бъдат натиснати от Европа при още по-лоши условия, отколкото тези за ЮП. Както във вица, изяли половината сол, изредило им се половината племе и накрая си платили.

А ти си се загрижил за интересите на България, че чак херпис ти излезе от притеснение. Аре, делегация!

Путин си трае защото още се стягат за поредния метеж. Явно свалято на правителството предстои!

hi hi

Жужето поскача,поскача и накрая ще седне на Балканчето.Разбира се има вариант през полюса.

ха,ха

Размечтаха се.Дерзайте.

Неандерталец

А бе той тав. жужо колко патоци "построи", имена не останаха да ги кръщаваме! Те сега пореден "Гръчки паток" ще строи, ей умора няма тоя чиляк! Ние се изморихме да му следим само "строежите", ама тав. жужо не се отказва, явно отвътре му иде! А в началото бе корупционният проект на ЮПатока. Всичко тръгна от там с мръсните пари на КГБ/Внешторговбанк! Така или иначе, рашъните ни нахендриха вече с крайно неизгоден заем за 680 милиона евро с високи лихви към Газпром по времето на Олигарски за ЮПатока, дето отидаха зян и отделно с фалита на КТБ/Внешторговбанк реализираха 5-6 милиарда загуби за България, и печалби за руското лоби! Добре се шегуват таваришчьите с русоблизците, дето променяха и Закона под диктовката на Газпром, само и само да си оправдаят корупционната си възглавница от 2 милиарда евро предназначени за нашата, и руската газова мафия! Дето си ги прибраха с надбавка от фалита на КТБ/Внешторговбанк, а сега КГБ си менка БТК, Булгартабак, Петрол, енергийния сектор и др. определящи националния суверенитет отрасли на икономиката. От едни КГБ ръце, чрез други КГБ ръце, в трети КГБ ръце. Туй, КТБ/Внешторговбанк, що не си го вземат и него, че без това е тяхно или контрата остава в килотите на данъкоплатеца, а медеца за баба Меца на Лубянка? Проектът ЮП и Големият Член на Гоце, бяха поредната победа на "русофилите", срещу народа на България! Сега по тоя нов руски проект колко милиарда ще ни оскубят и коя банка ще бастисат от "братската" страна, и любимите червени мафиоти! Някой има ли прогнози?

Neandertalec

А бе, чудех се аз защо така изведнъж Корпорелия, Гоце и червената им свита, се настървиха да вземат власта с предсрочни избори, пък то било заради новия паток и комисионните, коя ли банка ще бастисат тоя път! Да напомня как за газовият договор на Бакърджиев беше прекратен по средата от Р.Овч.ru, защото взе че стана изгоден за нас. И след това бяхме заробени с договор за най-скъпите цени на газ в ЕС. С толкова рублофили в БГ гарантирано е, че ще бъдем заробени за десетилетия напред с десетки МИЛИАРДИ!

вьъь

За Путин ли се отнася - ,,аре,делегация,,

сега ББ ще каже, че той е замислил схемата и се е получила. самосиндикално е оправил нещата...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.