Лидерите на страните от Г-7 настояват санкциите срещу Русия да останат в сила, предаде АФП.

Това се казва в заключителната декларация на срещата на "голямата седморка", която се проведе в Япония.

Г-7 ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА НОВА СВЕТОВНА КРИЗА КАТО ТАЗИ ОТ 2008 Г.

Главна тема на форума бяха проблемите на световнаата икономика. Участниците обаче имаха разногласия по перспективите за повторението на глобалната криза от 2008 г.

 

За Русия и Украйна

 

"Ние можем да приемем и допълнителни ограничителни мерки, ако това стане необходимо заради действията на Русия", се казва в декларацията. Санкциите са заради анексията на Крим и неспазването на Минските споразумения за Украйна.

Същевременно лидерите на Г-7 изтъкнаха важността на продължаването на диалога с Москва "с цел гарантиране поетите от нея задължения и норми на международното право за постигане на всеобхватно устойчиво и мирно разрешаване на кризата".

По въпроса за Украйна в декларацията са изтъкнати още няколко момента. на първо място е необходимостта от разрешаване на кризата в Донбас по дипломатически път. Второ, необходимо е възможно най-бързо провеждане на избори в контролираните от сепаратистите райони от самообявилите са Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

 

За "Брекзит"

 

Излизането на Великобритания от ЕС е заплаха за глобалната икономика, смятат лидерите на Г-7. "Брекзит" ще преобърне тенденцията към по-активна глобална търговия и инвестиции, а оттук и тенденцията към увеличаване на заетостта, която се дължи на тези два фактора. Това е още една заплаха за растежа.

Този текст е цитиран от в. "Гардиън". По всяка вероятност той е бил добавен в последния момент, защото не е присъствал в частта за глобалната икономика, записан в проекта на заключителния документ, отбелязва изданието.

Някои от участниците, сред които и германската канцлерка Ангела Меркел, в срещата твърдят, че на заседанията на "Брекзит" изобщо не е бил обсъждан.

Британският премиер Дейвид Камерън вероятно ще започне да изтъква в своите изказвания включения в декларацията на Г-7 текст за "Брекзит", смята "Гардиън".

 

За Близкия изток и тероризма

 

Голяма част от заключителния документ е посветена на Близкия изток. Лидерите на Г-7 призовават страните в сирийския конфликт да спазват примирието и настояват Русия и Иран да оказват натиск върху Дамаск. Изразява се безпокойство както от използването на химически оръжия в Сирия, така и от изпитанията на балистични ракети в Иран.

Г-7 настоява и за край на ядрените и ракетните опити в Северна Корея.

Лидерите на "голямата седморка" призоваха и за засилване на борбата срещу засилването на тероризма и защитата на обектите на световното културно наследство от екстремистите. 

 

За корупцията

 

На срещата бе приет план за борба с корупцията. Одобряването му е свързано с реализирането на принципите за устойчиво световно развитие в периода до 2030 г. Лидерите на Г-7 смятат за необходимо гарантирането на прозрачността на финансовите потоци и одобряването на мерки за борба срещу укриването на данъци в светлината на публикуването на "Досиетата "Панама" и с цел пресичане на финансирането на терористи.