Вчера ви разказахме за проекта на младия иноватор Сергей Петров за интелигентен кошер, който ще спаси пчелите от измиране и света от екокатастрофа. Сергей се превърна в хита на завършилата в неделя в зала “България” пета конференция на движението TEDxBG. Пред 1200 съмишленици 23-ма български и чуждестранни лидери споделиха своите идеи как да променим света, в който живеем. Предприемачество, наука, технологии, дизайн, човешки права, изкуство - лектори във всички тези области се опитаха да вдъхновят своите слушатели в най-голямата конференция за споделяне на идеи в България. Днес продължаваме с други проекти.

Пръст на сцената

Любомир Ноков, известен като създател на биохраните “Хармоника” и съпруг на Магдалена Малеева, говори по любимата си тема – биоземеделие.

Можем да сме уникални с това, че произвеждаме биопродукти, каза Любомир Ноков.

В дългосрочен план ние унищожаваме сега земята с идеята, че като използваме пестициди и други такива средства против инсекти, това ни улеснява, каза той. В магазина на село до лимонадата стои тухлата с пестициди и за 13 лева цяло лято няма да се занимаваш да чистиш инсекти. В краткосрочен план се постига по-добър добив от земята, но след това тя се изтощава и започва да дава по-нисък добив. Докато в 30-годишен план биоземеделието е много по-устойчиво и дава по-добри резултати.

Ноков, който излезе на сцената с шепа пръст, напомни, че има много ясна връзка между земята, растенията, животните и човека. Той разказа за експерименти, правени от американец, който затваря много говеда на малко място - изтощена и неплодородна, унищожена почва. Говедата разравят почвата, наторяват я хубаво, смилат цялата растителност с копитата си и се получава много хубав хумус.

Много години са необходими иначе на почвата, за да развие 20-сантиметров слой, или способността да бъде плодородна.
България има уникален климат и земя, който може да ни позволи да сме уникални дори и само с това, че произвеждаме биопродукти, подчерта Ноков.

Време на нежурналистика

Самуил Петканов, създателят на сайта “Неновините” коментира до каква степен е възможно да бъде преборен абсурдът в медиите. Единият вариант е да се бориш открито с манипулацията и нелепия начин, по който се поднасят новините. Той даде примери как биха изглеждали някои заглавия в праисторическата ера при кроманьонците: „СКАНДАЛ: Създадоха изкуствен огън. Докъде ли ще стигнем така?“ с подзаглавие „Ако природата е искала да палим, е щяла да ни направи огнедишащи“; „Цар Ивайло: Вдигам кон от лежанка!“ „Царят показа във Фейсбук какви са резултатите от тренировката за гръб“; „ЕКСКЛУЗИВНО! Вижте кой стои зад Паисий и неговата история!!!!“ Установил е, че единственият начин да се бориш с абсурда е ти самият да поднасяш новините с ирония.

Музиката на TED беше много и вдъхновяваща.

Да говориш с децата или по смартфон?

Лиор Френкел, социален предприемач от Израел, говори до каква степен технологиите са изпреварили нашето чисто интелектуално развитие. За това как технологиите отнемат изключително голяма част от времето ни за сметка на живия контакт, който е много по-ценен. Тоест, ние започваме да живеем в някаква друга реалност.

Технологиите са много полезни, те са нещо много хубаво, но ги използваме абсолютно нецелесъобразно, като отделяме по-голямата част от времето си именно на тях, а не на любимите хора. Френкел посочи как едно семейство отива на вечеря и двамата родители почват да си ровят из смарт телефоните. Децата искат внимание, а получават негативна реакция отсреща.

Ромчета рисуват комикси

Тази година в програмата на лекторите беше широко застъпена социалната тема. 

Весела Данчева, илюстратор и режисьор, прави проекти в квартал “Факултета”. Приобщават децата да правят различни неща, като ги ангажират в проекти. Весела смята, че тези хора може да се интегрират в обществото, и се опитва да го прави чрез изкуство. Децата рисуват комикси. Данчева беше организирала изложба на втория етаж с всичките рисунки на ромчетата. Излезе на сцената с две от децата, направили мини комикси за неща, които ги вълнуват.

Някои бяха дошли с децата си.

Весела сподели, че един от големите проблеми в работата й е бил, че таксиметровите шофьори се страхували да я закарат до “Факултета” и в най-добрия случай я оставяли на входа на Филиповци. Хората от Филиповци пък се страхуват да излязат извън рамките на квартала.

Виктор Илиев, композитор и диригент, който от много години живее и работи в Берлин, разказа как е ангажирал 50 деца от всички етнически общности в Пловдив - ромчета, турчета, еврейчета – в музикален проект, за да им покаже, че могат да бъдат заедно, създавайки изкуство – като пеят и танцуват. В проекта е включил професионални музиканти.

Да изхвърляш храна, когато други гладуват

Какво се случва с излишната храна, попита от трибуната на TED Тристрам Стюарт, активист, който от години се занимава с проблема.

“Питайте хората в магазините защо изхвърлят храна, докато един милиард хора гладуват”, каза активистът Тристрам Стюарт.

Той говори със страст за това, какво огромно разхищение на храна има по целия свят, как магазините и ресторантите изхвърлят купища, а милиард хора по света гладуват. Защо, когато режем хляб за сандвич, изхвърляме крайчето, попита той. И защо в магазините се сортират зеленчуците и се продават само хубавите, а некрасивите, които са голям процент от пазара, се изхвърлят, вместо да се дадат на бедните.

Тристрам мотивира слушателите си, когато влязат в магазина, да питат продавачите: “Какво се случва с оставащата ви храна, къде отива тя?” И да се мотивират колкото е възможно повече хора да дават тази храна на бедните.

Тристрам посочи като положителен пример как тук нещата се случват благодарение на “Българска хранителна банка”. Как се събират храни от големите вериги хранителни магазини и ресторанти и след това се раздават на нуждаещите се.

Милост за малолетните бежанци

Валерия Иларева, адвокат по човешки права, говори за бежанците. Тя коментира колко е важно как се отнасяме с тези хора, какви очаквания имаме към тях, за да може те да ни отвърнат със същото. Бежанците търсят един нов старт в България, но не им се предоставя възможност да се развиват. При някои условията на живот все още са ужасни, при други малко се подобриха. Идеята е тези хора да се махнат от тук и да кажат на други свои сънародници да не идват, коментира тя.

Почивка върху пухени кресла-възглавници в коридора.

Валерия зададе въпроса какво се случва с непълнолетните непридружени бежанци, които бяха изселени от София преди 2-3 седмици. Те са настанени в село Баня, Старозагорско, над Кортен, в пълна изолация. Валерия твърди, че 25 от тези младежи са избягали впоследствие, защото са изолирани там, забравени от света.

… и нито един политик

Имаше нещо много символично в това, че форумът се проведе дни преди евроизборите. Два паралелни свята, две общности, коренно различни една от друга. И докато политиците правеха последни обиколки за набиране на електорат, почитателите на TED си плащаха, за да чуят как хора споделят вдъхновяващите си идеи, които ще променят България и света.

В залата на TED не се видя нито един политик, решил да жертва неделята си, за да чуе като редови гражданин как младите креативни българи предлагат друг начин за промяна на България. Техния си начин - със сигурност много по-европейски и цивилизован. “Това си беше събиране на млади хора, които са идейни, вдъхновени и търсят вдъхновение чрез идеите на другите. Както виждате, 80 процента от тези хора са на възраст под 40”, коментира пред “Клуб Z” Виктор Кирков, миналогодишен лектор на TED по темата как да се интегрират деца на социално слаби и бежанци чрез футбол.

Споделена мечта

Вечерта за някои продължи с купон, за други – с изливане на емоции в социалните мрежи.

“Защо TED ми харесва толкова много? Защото дълбоко и искрено вярвам в това, че именно просветителското усилие, именно докарването на света в България, именно отварянето на българския кръгозор надалеко и нашироко е това, от което имаме нужда у нас, днес. Именно усилието да покажем колко светът е шарен, голям, колко много вдъхновяващи неща има по него, за мен е от най-важните неща, които ни липсват в България, за да получим като народ правилен поглед и критерий къде се намираме, накъде се движим и какво ни липсва”, възкликна във фейсбук Константин Павлов.
А 16-годишният Руслан Литейски от Варна написа: “От малък гледам лекции на TED и се вдъхновявам! Днес имах възможността да присъствам на TEDxBG! Една моя мини мечта се сбъдна!”

“Обичайте се, бъдете добри хора, а лошите избягвайте” – пожелаха на раздяла организаторите на TED.