Страх от полицейски произвол и подслушване предизвика малка промяна в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), която депутатите предстои да гласуват днес. Паниката обаче е преждевременна.

Става дума за проект на Министерски съвет, който отваря нова възможност службите да получат достъп до данни, които предприятията, които предоставят обществени електронни съобщителни мрежи и услуги съхраняват за нас. Алинея 2 от ЗЕС предвижда тези данни да се съхраняват за нуждите на националната сигурност, а и за предотвратяването, разкриването и разследването на тежки престъпления. Промяната в нея добавя:

"В чл. 251б, ал. 2 след думата "сигурност" съюзът "и" се заменя със запетая, накрая се поставя запетая и се добавя "както и за издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление."

На пръв поглед това би могло да даде възможност, ако полицията заподозре, че сте евентуална жертва на тежко престъпление, да бръкне в електронната ви поща, да прослуша гласовите ви съобщения, да издири по клетка мобилният ви телефон. "Обосновано предположение" звучи достатъчно неясно, че веднага човек се пита - кой прави това обосновано предположение и как да съм сигурен, че няма да злоупотреби с това? Подавате, да речем, сигнал за заплаха в полицията, те пък решават, че сте евентуална бъдеща жертва на тежко престъпление и без да ви питат, започват да бърникат където могат...

Това обаче не става така.

"Достъпът до данните, ако има предположение, че си жертва на тежко престъпление, е със съдебно разрешение", подчертава зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Освен това, новият параграф изрично посочва, че се прилага в случаите на издирване, което означава, че трябва да сте обявен за такова, за да посегнат службите към подобни данни с цел да ви помогне. Тогава е логично да не се налага да търси разрешение, и съдия да прецени дали е коректно и нужно да се бърка в данните.

А както указва чл. 251в, право да искат тези данни имат само главните полицейски дирекции, специализираните и регионални дирекции на ДАНС, "Военна полиция", Държавна агенция "Разузнаване", и то само с мотивирана полицейска преписка.