ЕС ще удължи икономическите и другите санкции срещу Русия дотогава, докато не бъдат изпълнени изцяло Минските споразумения за Украйна.

Това се казва в изявление на председателя на Европейският съвет Доналд Туск в навечерието на срещата на Г-7 в Япония. То е публикувано в официалния сайт на съвета.

Декларацията се появи само ден, след като Русия освободи осъдената украинска военнослужеща Надежда Савченко. В замяна Украйна пусна осъдените руски военни Евгений Ерофеев и Александър Александров.

КАК ОСВОБОДИХА И РАЗМЕНИХА САВЧЕНКО

"Преди две години Г-7 демонстрира единство с Европа, когато избухна конфликтът в Украйна. И останахме единни по време на този конфликт.. ЕС, както и цялаата Г-7, смятат, че тази криза може да бъде разрешена само в пълно съответствие с международното право, най-вече със законовото задължение да се зачита суверенитетът на Украйна, териториалната цялост и независимост. Искам ясно да заявя, че нашата позиция към Русия, включително за икономическите санкции, ще остане непроменена, докато Минските споразумения не бъдат изцяло спазени. За съжаление, има доста по-малък напредък по прилагането им от този, на който се надявахме преди година", гласи изявлението.

Срокът на действие на сегашните санкции на Брюксел срещу Москва изтича на 31 юли. Въпросът за удължаването им ще бъде обсъждан на срещата на върхаа на ЕС на 28 и 29 юни.

Надежда Савченко гледа от пилотската кабина как самолетът пресича границата с Украйна.

САЩ ще продължават да оказват натиск върху Русия да освободи и други осъдени украински граждани, заяви постоянният представител на страната в ООН Саманта Пауър. Тя припомни, че Москва продължава незаконно да държи в затвора Олег Сенцов и Александър Колченко. И добави, че Минските споразумения включват също изтеглянето на руските сили от Украйна и край на окупацията на Крим.

Украинският президент Петро Порошенко награди вчера завърналата се от руски лагер Надежда Савченко с ордена "Златна звезда". Той се полага на всички, удостоени със званието Герой на Украйна.

Полетът на Савченко с президентския самолет от Ростов на дон до Киев било изключително вълнуващо, разказа пътувалата заедно с нея Ирина Герашченко - зам.-шеф на парламента. Освободената военнослужеща отказала да приеме връчения й букет, тъй като не обичала такива работи. А след като самолетът излетял, тя влязла в пилотската кабина, за да види с очите си как ще пресекат границата на Украйна.