Според една от последните анкети в САЩ, 84% искат храните, които съдържат ГМО продукти, да имат специален етикет, който указва това. За да покажат реалната стойност на подобни проучвания, екип от Университета на Флорида са задали подобен въпрос - трябва ли да има специален етикет на храните, които съдържат ДНК?

80% от запитаните 1000 американци са отговорили твърдо "да". 33% пък вярват, че доматите, които не са генномодифицирани, не съдържат гени, а според 32% зеленчуците нямат ДНК.

Дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) е молекулата, която носи цялата информация за биологичното развитие на живите организми, и се съдържа в абсолютно всички живи същества. От което следва, че ДНК има и в почти всички хранителни продукти, с изключение на много рафинираните захар, олио, брашно.

"Потребителите си мислят, че знаят повече за ГМО храните, отколкото е реалното им разбиране. Това изследване поставя под съмнение ползата от подобни анкети като мотивация за политики по отношение на генномодифицираните храни", отбелязва "хранителния" икономист и ръководител на екипа Брандън Макфадън.

Накратко, когато става въпрос за ГМО, хората често имат твърде позиция, но тя се основава на нежевество. 

Изследователите от Флорида дори са се опитали да открият по-ласкаво обяснение:

"Резултатите сочат как потребителите се оправят психологически с трудните въпроси. Те се опитват да компенсират бедните си когнитивни ресурси като подсъзнателно заместват трудния въпрос с лесен."

Друго откритие от изследването е, че хората, които са информирани подробно за генномодифицираните продукти, са далеч по-склонни да преразгледат мнението си, да осъзнаят границите на собственото си разбиране на проблема, и да се чувстват доста по-сигурни за безопасността на ГМО храните. 

ДОКЛАД: ГМО ХРАНИТЕ НЕ СА ОПАСНИ

Според доклад на американската Национална академия на науките, в 900 изследвания на учени от цял свят не е установено нито един случай на вреда от ГМО храни. 80% от продуктите в САЩ са генномодифицирани.