Лидерът на ДСБ Радан Кънев разкритикува промените в Закона за публичните финанси за финансовото оздравяване на общините, които днес парламентът прие на второ четене. 

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОТПУСКА БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ НА ЗАКЪСАЛИ ОБЩИНИ

"Съгласен съм, че подобна уредба е необходима и е стъпка напред спрямо сегашното напълно неуредено и хаотично състояние. Предложеният закон обаче дава неограничени и най-вече безконтролни правомощия на министъра на финансите и го превръща в едноличен господар на финансите на местната власт. Повишава се моралният риск от нарушаване на финансовата дисциплина в местната власт, в очакване на безлихвени заеми от централния бюджет", коментира тъмносиният лидер във фейсбук. 

Според него най-сериозното притеснение е, че се повишава политическият риск от облагодетелстване на определени общини (за сметка на други) и упражняване на пряк политически натиск от страна на финансовото министерство върху общините. Кънев уточни, че говори за принципен проблем, свързан със свръховластяването на централната власт и на едно конкретно министерство.

"Днес приетият закон е стъпка към по-нататъшна централизация на публичните финанси, вместо децентрализация по европейски модел. Решението не е в безконтролни права на министъра, а във връщане на разговора за второ ниво на местно самоуправление, каквото няма само в България", категоричен е лидерът на ДСБ.