"Аз имам други разбирания. Аз съм предан човек".

Това заяви Стефан Данаилов пред бТВ в коментар за предизвикателството да стане зам.-председател на БСП.

ЛАМБО СТАНА ЗАМ.-ШЕФ НА БСП. ГЕРГОВ И БРИХО АСПАРУХОВ СРЕД "НОВИТЕ" В СОЦБЮРОТО

Данаилов коментира причините, поради които БСП е с толкова ниско доверие.

"Аз знам какви хора стоят зад мен. Какво са виновни, че сме направили един кабинет - да ти умре конят, та не можа една година да изкара? Много е трудно на Нинова и това изпълнително бюро, въпросът е как ще върнем доверието", каза Данаилов.

Според него е много важно БСП да има ясни и конкретни идеи за това какво предлага във всички сфери.

"Само приказки, страници документи, ала-бала... Дайте конкретно да видим какво ще направим", обясни той вижданията си за бъдещето на партията.

И добави коментар за хората в новото ръководство на БСП, сред които Бриго Аспарухов, Георги Гергов и други:

"Нашата партия е много демократична и много сложна. По-голямата част са с качества с хора. За мен всички са добри, щом са в БСП. Ние трябва да сме единни вътре, сами да сме си повярвали един друг, за да ни повярват хората от вън (...) Усещам, че има едно малко наплювателско отношение към свалените, които до оня ден бяха в ръководството".

Според него това не трябвало да е така, защото тези хора също са работили.

Данаилов изтъкна, че предстои много тежка битка за президентските избори. Трябвало да има единна кандидатура на левите, като в това число не влизат само БСП, АБВ и "Движение 21". Данаилов коментира с одобрение идеята на Нинова за вътрешно допитване в партията по въпроса.

"Нашите другари съпартийци не се усещат нужни за партията си. Тесни кръгове решават. Тия номера, задкулисните, не са много хубави, но те продължават. Говоря за всичко, що е управление", каза той.

Новоизбраният зам.-шеф на БСП коментира и отношенията си с премиера Бойко Борисов.

"Винаги съм си говорил с Бойко, но като беше ранния Бойко. Ранният беше по-голям фен мой. Гледахме филми заедно с него, "На всеки километър". Аз съм от хората, които си говорят с опонентите. Давам съвети на който иска. Той си има свои съветници, но да внимава и той с тях", каза Данаилов.

Попитан за това дали кабинетът трябва да изкара мандата си той отговори:

"Е сега трябва да кажа долу, вън и т.н. Мисля, че трябва да има известно време покой. Непрекъснато някакви вълнения се случват, вече се уморихме от вълнения".

Данаилов не е съгласен, че БСП върви по спиралата надолу.

"Стига с тая спирала, това ще ни продуха ушите. Едва ли не сме станали трета политическа сила", смята той.

Според него на Георги Първанов може би му се иска отново да стане президент, но не е ясно дали има право по Конституция.

"Човек може да иска всичко, в мечтите може да иска всичко", обобщи Данаилов.

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ:НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА БСП Е ТЮРЛЮ-ГЮВЕЧ

Известният актьор смята, че България трябва да се възражда постоянно, както се пее в химна "Върви народе възродени".

"Продължавам да бъда оптимист, че този народ и нашата България ще се възроди. Какво ни пречи - земя ли нямаме, въздух ли нямаме, талантливи хора ли нямаме", попита Данаилов.

И изтъкна огорчението си, че културата продължава да не е приоритет:

"Културата не е приоритет. Вече толкова години да ни държат на 0,5% от БВП. Творческата индустрия носи на държавата 4% във БВП. Това е обидно. Знам как изнемогват моите колеги. Не можеш да правиш реформа без пари".

Данаилов припомни, че няма друг творец, който да е бил зам.-председател на която и да е партия, в което той вижда гаранция, че БСП няма да забрави за културата, ако дойде отново на власт.