Европейският съюз обещава да разгледа предложение на унгарския министър-председател Виктор Орбан за реформа в областта на миграцията и убежището, което върви в обратна посока на предлаганата сега от Комисията.

"Съветът ще продължи да разглежда предложението на Унгария за "Шенген 2.0", пише в заключения по външните аспекти на миграцията, приети днес от съвета на външните министри.

Орбан обяви идеята си в Лисабон на 15 май и обеща да я представи в обиколка в няколко национални столици този и идния месец. За разлика от предложенията на Еврокомисията тя поставя ударението върху охраната на външните граници на ЕС вместо на разпределянето на тежестите по приема на мигранти и даване на убежище.

“Не е приемливо – както е в предложението на Комисията – някой в Брюксел да решава, че страните от ЕС трябва да решават техните демографски и и икономически проблеми чрез миграцията", каза Орбан на среща на Християндемократическия интернационал в Лисабон. “Смятаме, че в ЕС има страни, които желаят да решават проблемите си по този начин и че има други, които не желаят".

Той се възпротиви и на налаганите на страните-членки задължителни квоти за прием на бежанци от страните подложени на най-силен миграционен натиск.

Досега Унгария получава за тази си позиция подкрепа от другите три членки на Вишеградската четворка - Чехия, Словакия и Полша.

Унгария планира референдум за бежанските квоти, Словакия вече ги оспорва в Съда на ЕС, а Чехия заплаши също да се отнесе към него, ако най-новото предложение на Комисията - за постоянен механизъм за квотно разпределение на бежанци с глоби за нежелаещите да ги приемат - получи одобрение от законодателите в ЕС.