Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал предварителна проверка за държавно предателство срещу президента Росен Плевнелиев, съобщи в. "Капитал". Проверката е започнала по сигнал на новия политик Николай Бареков и е била възложена на ДАНС, а председателят на агенцията Владимир Писанчев е изпратил писмо до президентството, с което е поискал документи относно срещата му във Виена през март с изпълнителния директор на електроразпределителната компания EVN Щефан Шишковиц. 

Поведението на градските прокурори е необяснимо, защото според Конституцията държавният глава има абсолютен имунитет и не може да бъде разследван освен за държавна измама или за нарушение на основния закон. В крайна сметка преписката е била прекратена след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Фактът, че самият Писанчев се е занимавал с проверката, показва, че става дума за проверка, в която са ангажирани високопоставени представители на правоохранителните институции, коментира в. "Капитал". Прокурори от СГП обясняват, че образуването на предварителна проверка по Глава първа от Наказателния кодекс (престъпления срещу правосъдието), и то за действия на държавния глава, няма как да стане без знанието поне на ръководството на градската прокуратура.

Преписката е била за престъпление по чл.103 от Наказателния кодекс: "който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години".

Пред "Капитал" ръководителят на СГП Христо Динев каза, че не може да говори, защото е в среща. От Върховната касационна прокуратура казали официално на изданието, че проверка срещу президента няма. В същото време неофициално потвърдили, че действително е имало такава преписка и тя е образувана по сигнал на Николай Бареков, като наблюдаващият прокурор е възложил проверката на ДАНС. След като главният прокурор Сотир Цацаров е научил за това, е разпоредил преписката да бъде прекратена.

От пресцентъра на президентството отказали коментар на "Капитал", като неофициално обяснили, че случаят за тях е приключил.

На 8 май депутати от БСП и "Атака" създадоха временна комисия, която ще разследва срещата на президента Росен Плевнелиев с представител на австрийската електрическа компания ЕВН през март във Виена.

Тъй като разследването на държавния глава от страна на парламента противоречи на Конституцията, освен ако не става дума за държавна измяна и нарушение на основния закон, истинската дейност на комисията е прикрито зад дълго заглавие, достойно за книгата "Гинес".

Тя ще се нарича Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица.

Ключови думи

Коментари

Index

Новата комисия ще се казва ВАКИВФОСДФЛДКЕВРРСЕСДКДПБДОБГБДКНКПДСППЛ

д-р Пeтроff

В соца...:)

Мечо

Ми да го разследват. От това да не му стана нещо? Никой не е умрял от малко проверки. Това е висша форма на доверие

Дани

А, защо пък президента да не може да се разследва? В нормалните държави, до сега трябваше да е подал оставка.

д-р Пeтроff

E ба ти позора.Прокурори и парламент в състезание по натягане пред Бареков.Много от рано му легнаха.

Радован

Не им е виновен Бареков, а нескопосаната армия от Данс дето не знаят основния закон в страната ни и основополагащите постулати в него

Хорхе

Щом Капитал го твърди, ясна е работата.

Живко

Президентът не е наш президент, той е президент на ГЕРБ. По-голямо нарушение на конституцията от това-здраве му кажи.

Ива

Няма начин да няма истина в казаното за Плевнелиев. Фактите сами ще говорят, ако им се даде възможност.

Яна

Пред избори сме и Капитал се чуди каква интрига да направи. Не вярвам на Прокопиев!

да спрем Бареков

При Бареков всичко е една чудовищна измама ! Този проект трябва да се спре от всички мислещи хора , защото последствията за страната ни ще са катастрофални ! Никой умен човек няма да гласува за този боклук , но простите, елементарните хора, подкупните цигани може да се подлъжат и затова трябва да разясняваме и да убеждаваме по-нискограмотните хора за какъв злодей може да си изхабят гласа.

драго

Отново Бареков е овонял нещата. Голям мръсник и злодей излезе Капута. Каква е тази майка коят ое родила такова чудовище ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.