Финансовото министерство няма да бърза с внасяне на предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, които станаха една от най-обсъжданите теми през последния месец.

"Срокът за обществено обсъждане изтича утре, но засега няма да внасяме в министерски съвет предложението", съобщи пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов. Ще проведем широка дискусия с пенсионните фондове и синдикатите преди това, добави министърът, без да се ангажира кога ще бъде внесен окончателно законопроектът.

Предложението на финансовото министерство е фондовете да създадат общ пул от отделните партиди по задължителното допълнително пенсионно осигуряване, като изплащат доживот пенсиите по втория стълб за сметка на загубването на правото на наследяване.

БЪРЗИ СМЕТКИ: ДА ИЗПРЕВАРИМ ЛИ ГОРАНОВ?

В същото време Горанов съобщи, че досега във финансовото министерство не е постъпило предложение което да предлага разумен вариант за изплащане на пожизнена втора пенсия заедно с правото на унаследяване на индивидуалните партиди.

Проблемът е, че ако хората, които живеят по-дълго от разчетената от пенсионните дружества възраст за изплащане на пенсията, те ще спрат да я получават, защото ще свършат парите в тяхната партида. В същото време основната им пенсия е с намален размер заради това, че получават допълнителна.