БЕРЛИН – Председателят на Бундестага проф. Норберт Ламерт обвини турския държавен глава Реджеп Ердоган в погазване на основни демократични принципи и че амбициите му били като на автократ.

Пред в. “Зюддойче цайтунг” Ламерт подлага на остра критика намеренията на Ердоган да се вдигне имунитетът на над 100 прокюрдски депутати:

“За жалост, това е продължение на цяла серия от събития, които все повече отдалечават Турция от нашите разбирания за демокрация.”

Ламерт напомня, че исторически погледнато депутатският имунитет представлява “защита на парламентите и депутатите от произвола на феодални деспоти”. Планираното вдигане на имунитет било диаметрално противополжоно на такава защита и би отворило пътя към произвола. Близо било до ума, че целта на Ердоган била промяна в съотношението на силите в Меджлиса.  На подобни намерения парламентът бил длъжен да реагира алергично и настойчиво, да не допусне да се огъне.

Да пропомним, че Меджилисът гласува на първо четене във вторник закон за сваляне на имунитета на депутатите от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Мнозинство в турския парламент с 317 от 550 народни представители има Партията на справедливостта и развитието (ПСР), основана от Ердоган. За подобна промяна обаче  – премахване на имунитет, се изисква две трети мнозинство, което не бе постигнато. Повторно гласуване е насрочено за утре.

Отделен е въпросът, че в демократичните общества депутатски имунитет може да се свали само по надлежно прокурорско искане при извършване на престъпление и то от конкретни лица, а не на цяла парламентарна група, която не е по вкуса на управляващи.

Според Ламерт атаката от страна на Ердоган срещу парламентарните и демократичните структури можела да е успешна единствено, ако Меджлисът склонял сам да се обезвласти. Това може да стане, само ако искането на парламентарното мнозинство от управляващата ПСР бъде подкрепено и от депутати от опозицията. В техни ръце била съдбата на турския парламент като независимо народно представителство.

Също за “Зюддойче цайтунг” вицепрезидентът на Бундестага Йоханес Зингхамер от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) обяви, че с исканото за вдигане на имунитета на депутати Ердоган е прекрачил Рубикона. Това бил ясен сигнал към ЕС. Брюксел най-сетне трябвало да е прозрял, че не могат да се премахнат визите за турски граждани. Това е едно от важните условия, поставени от Ердоган за пресичане на бежанския поток към Европа.

Остри критики към Ердоган не спести и парламентаристът от Християндемократичния съюз (ХДС) на Меркел Франц Йозеф Юнг. Бившият германски отбранителен министър заявява:

“Това, което се случва в турския парламент, е недостойно. Явно там се прави опит да се нанесе удар единствено върху кюрдските депутати. Това не може да бъде. Става въпрос за основен принцип на демократичен парламентаризъм. Сегашните събития в Анкара са поредното доказателство, че Турция не се придържа към европейските ценности.”

От “Зюддойче цайтунг” са оптърсили и мнение на турската страна. Мустафа Йенероглу, който е от управляващата ПСР и председател на парламентарната Комисия по човешки права признава, че основната причина за законодателната инициатива относно имунитета била, че депутатите от прокюрдската опозиционна партия ДПН симпатизирали на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и трябвало да бъдат преследвани от закона. Сега депутатите от ДПН трябвало да си отговорят на въпроса дали и доколко са се еманципирали от ПКК.

Йенероглу изразява увереност, че на утрешния вот ще се постигне необходимото мнозинство за сваляне на депутатския имунитет.