Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Планът футболния клуб ЦСКА да стане публично дружество не се осъществи. Днес в 17 часа изтече срокът за продажба на акции от клуба, като от процедурата зависеше дали компанията ще получи статута на борсово дружество. В указания срок не беше продадено необходимото количество акции и подпискта се оказа неуспешна.

Чрез акцията клубът искаше да набере средства, с които да изплати част от задълженията си за непогасени данъци и осигуровки и да модернизира детската спортна школа. Сега ще трябва да връща парите на феновете.

В края на последния ден на първичното публично предлагане на акции (т.нар. IPO) на ЦСКА е изкупена само 12% от предложената емисия или 359 206 акции, казва Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг".

Условието за успешно предлагане беше да бъдат купени 1 409 210 акции от предложените общо 3 милиона с цена от 3 лв. за брой.  В последния ден имаше активност, след като през борсата минаха сделки за 27 445 акции, но това не беше достатъчно. 

Какво предстои нататък?

Всички акционери от временната емисия на ЦСКА ще получат стойността на закупените акции обратно без платените комисиони за услугите на инвестиционните посредници. По условията на проспекта за публичното предлагане процедурата за това ще бъде обявена от дружеството до 1 седмица след края на IPO-то, обяснява Цачев.

Дружеството има задължение да прехвърли средствата за връщане на инвеститорите при инвестиционните посредници, където всеки клиент може да си ги получи.  Никой от акционерите няма за загуби вложените средства, тъй като те остават в клиентска сметка при посредника на негово име, докато ги изтегли лично.  Няма давност за тези инвеститорски средства, така че те могат да се изтеглят във времето, когато е удобно на акционера.

IPO-то на ЦСКА стартира на 21 март 2014 г. Първоначално бе обявен краен срок 4 април, който после беше удължен до 19 май. Проспектът предвижда само еднократно удължаване на срока, така че датата 19 май беше окончателна за процедурата.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.