Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стенопис и парково пространство в София ще увековечат паметта на испанския дипломат Хулио Паленсия, спасил стотици български евреи от депортиране в лагерите на смъртта.

Това съобщиха за Клуб Z от посолството на Мадрид в София.

Стенно пано в чест на дипломата ще бъде открито днес на фасадата на 164-а испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес". То е дело на художника Окуда Сан Мигел, който идва за събитието.

По-късно в жк "Яворов" ще бъде открито парково пространство на името на Хулио Паленсия.

Специаално за церемониитне у нас пристигна специално Игнасио Ибанес - държавния секретар на външните работи на Испания. Гост на събитиятаа е бившият премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

 

Кой е Хулио Паленсия?

 

                                      Хулио Паленсия

Хулио Паленсия Тубау е пълномощен министър на Испания в България в периода 1940-1943 г. Той един от над 10-те дипломати от иберийската страна в Европа, чиято дейност е сравнена с тази на германския индустриалец Оскар Шиндлер.

Докато е у нас, Паленсия се сприятеляваа с редица евреи. Повечето от тях са сефардити - потомци на евреи, прогонени от Испания през 1492 г.

България обаче е съюзник на Германия. Евреите у нас ги чака съдбата на събратята им в окупираните от нацистите държави.

Хулио Паленсия води усилена  кореспонденция с външното министерство в Мадрид. Ето какво пише той на 14 септември 1942 г.:

“Българските евреи се превръщат в жертва на такава жестока и кървава политика, че дори на най-студения и безразличен човек дъхът му спира... Те имат само едно желание - да напуснат тази страна, пък каквото ще да става...”

Дипломатът иска да му се даде по-голяма възможност да издава визи за български евреи. Този късмет спохожда 800 души. Почти всички заминават за Испания.

Паленсия отива по-далече. Пълномощният министър осиновява две еврейски деца. Това са Клаудия (Клоди) Арие и брат й Рене. По онова време те са съответно на 14 и 12 г. Баща им Леон Арие е от малцината разстреляни у нас евреи. Майка им Рахел е успяла да напусне България. Рене загива през 1943 г. по време на британските бомбардировки над София. Клаудия обаче заминава при майка си в Румъния, а оттам - за Аржентина.

Испанският дипломат ходатайства за освобождаването на арестувани евреи. Не го е страх дори да разговаря по въпроса с германския посланик Адолф Бекерле. Затова Паленсия е наречен от колегата си “антигермански фанатик” и “приятел на евреите”. Квалификациите се съдържат в писма на Бекерле до външното министерство в Берлин.

Под нацистки натиск Хулио Паленсия е обявен за персона нон грата и изгонен от България през лятото на 1943 г. Месеци по-рано обаче правителството в София спира депортацията на евреите от довоенните граници на страната ни.

В Мадрид Паленсия е смъмрен за дейността си. Кариерата му тръгва надолу и приключва като обикновен чиновник. Дипломатът умира в забрава през 1952 г.

Делото му в България бе почетено през 2010 г. Тогава на сградата на посолството на ъгъла на улиците “Васил Априлов” и “Шейново” бе открита негова паметна плоча.

Ключови думи

Коментари

Добре, спасявал е хора, но защо ние трябва да му отдаваме почит а не Израел? Или поне еврейската общност в България? Да не говорим че в прочутата горичка в Израел махнаха паметника на Борис III и Йоанна като спасители на евреите в България. Израел отрече и заслугите на останалите българи без чиято намеса 48 000 израилтяни щяха да заминат към лагерите на смъртта. Но за това пък точно евреи от България са настояли за премахването на плочата и заличаването на споменът за тези хора.

Леа Коен, историк, автор на студията " Жестокият край на балканските Ротшилд", публикувана в 5)

Г- н Инджов, разбирам желанието Ви да се увенчаете с тази история, но статийката Ви е пълна с грешки от всякакъв характер. Първо : Хилио Паленсиа е обявен за персона non grata по предложение на царската канцелария до Богдан Филов, а не на германците ( това е смешно като дипломатическа практика, тъй като България е суверенна държава и сама си е приемала и отзовавала дипломатите чрез царската канцелария.) Съществува прелюбопитна кореспонденция по въпроса между канцеларията и Филов, в която се изтъква, че Паленсиа е направил осиновяване с цел, "Клодия и Рене Арие да избегнат справедливите мерки по силата на ЗЗН. " в момента на осиновяването те са съответно на 21 и17 години( не както пишете на 12 и 10!!!), което прави осинвяването спорно. По НАРЕЖДАНЕ НА ЦАРЯ на тях са им отказани испански паспорти и те се крият в испанската резиденция, откъдето Паленсиа ги извежда тайно и ги закарва в Букурещ. Рене загива в Букурещ, а не в София, докато РаШел, майка им, е депортирана във Видин и е близо до лудост. Освен това. Паленсиа не е издал 800 паспорта( това са глупости!). Има издадени няколко паспорта( по спомени на испанския консул тогава), но броят им не е установен ( испанците твърдят, че са около 300?!?!), но нито един от тези паспорти не е оставил следа ( за разлика от падпортите, издавани в Будапеща и Атина). Поради тази причина Паленсиа не е признат за " праведник". Той познава Леон Арие от Париж. Вярно е, че е написал гневно писмо до Бекерле, но поради приятелските отношения между Берлин и Мадрид НЕ Е БИЛ ОТЗОВАН. Франко се е въздържал от преследване на евреи. ПАЛЕНСИА Е ИЗГОНЕН ОТ ЦАРЯ И ФИЛОВ. Много жалко, че Вашата статийка( за съжаление пълна с грешки и неточности) не дава истинска картина на събитията. А те са : Паленсиа е бил дълбоко възмутен от ПРЕСЛЕДВАНИЯТА СРЕЩУ ЕВРЕИТЕ И ДЕПОРТАЦИИТЕ В МАКЕДОНИЯ И ТЕАКИЯ, и в частност от инсценирания процес за спекула по време на тези депортации, в резултат на който Леон и Рафаел Арие са обесени на 16 април ( дата избрана от царя, за да съвпада с годишнината от атентата в Св. неделя. ) съжалявам, но с Вашата волна или неволна неграмотност по случая сте съдействали за една фалшива версия за случая Паленсиа, която вече е публикувана в оригиналния й вид ( сп Биограф, Кн. 7, 9 и 12 от 2015 г. Както и във в. " Еврейски вести"). Тази версия е мнго удобна на някои кръгове, защото сваля всяка отговорност от цар Борис Трети за преследванията срещу евреите. Истината обаче е известна, включително и на испанскто посолство и на посланик Тубия, който беше подложен на силен натиск от Софийска община ( от дребното нищожество Тодор Чибанов в качеството му на зам. Кмет), че ако истинската версия бъде разказана , няма да има ливадка (с раьмерите на чипровски килим) на името на този достоен дипломат, опълчил се срещу един НЕДОСТОЕН ЦАР.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.