ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Димитър Димитров-Херо е новият спортен директор на „Ботев” (Пловдив). Така поне каза дясната ръка на собственика на „Ботев” Иван Джиджев. Херо обаче не е казал почти нищо по въпроса, макар и вече да работи по селекцията на „жълто-черните”. Но има все още недовършени неща в Бургас. В проценти 80 на сто е в Пловдив, и 20 все още в Бургас. Предстоят му разговори, които може и да не се проведат.

Никой обаче не го е еня за неуточнените неща и дали въобще Херо в крайна сметка ще работи за „Ботев”. По-интересното е, че Херо ни падна в ръчичките. Журналистическото братство вече му се нахвърли безпощадно. „Сините” го атакуват защото са разбрали по свои канали, че е отказъл на „Левски”. „Черно-белите” го чакат в Пловдив с плакати „Предател”. За „жълто-черните” пък завинаги ще си остане врагът, който ги е наричал "нещастници", докато е бил начело на „Локомотив” (Пловдив). Няма никакво съмнение, че още един морален стожер във футбола ще бъде компрометиран.

Не по-добро е положението 

на Станимир Стоилов. Двамата с Херо ще правят тандем в „Ботев”, а синята общност вече им лепна прозвището "меркантилния дует". Нормално, след като столът му в "Ботев" силно се разклати, след една загуба на „Герена” Стоилов откликна за разговори с Георги Иванов. Но нещата тръгнаха в друга посока и вариантът за завръщане се оказа нежелан.

Феновете на "Ботев" са твърод против Станимир Стоилов, но въпреки това той предпочете Пловдив пред "Герена"

Пречката пред завръщането на Стоилов е твърде голяма - актуалният собственик Тодор Батков. Преди шест години, когато бе уволнен неочаквано, Мъри нарече Батков "страхливец и лъжец". Мнозина са яли попарата на адвоката, но Стоилов е единственият, който каза истината на глас. Другите си мълчат и преглъщат, защото се надяват един ден да се върнат и отново да ядат бял хляб от същата ръка. Прави чест на Стоилов, че сам си гори моста за да няма връщане назад.

А докато Гонзо разговаряше със стария си приятел Стоилов, Батков пращаше емисари в Бургас да уговарят Херо.  Накрая и лично му предложил, паралелно с преговорите на Гонзо. За Стоилов това се оказала прекалено обидно. Сега обаче и той ще носи етикета "предател", защото за синята публика цялата тази галимация изглежда прекалено сложна. Феновете са на мнение, че единственият мъж е Георги Иванов-Гонзо, защото той не поставя никакви условия. Връща се заради „Левски”. Но пък какви варианти толкова има пред него?

А в „Левски” тепърва започва трудното

Приливът на енергия и пари покрай юбилея и бенефисния мач с „Лацио” ще се изпари точно след няколко дни. И най-малко за завиждане е Гонзо, чийто морал никой не поставя под съмнение. За "добре дошъл" го чака един напълно разпаднал се отбор с деморализирани играчи, които не знаят дали искат да останат. И уникална финансова криза, каквото този отбор не познава в своята нова история.

Последният удар е финансовия мониторинг от УЕФА и наложената 200 хиляди евро глоба. За протокола, ЦСКА с всичките безумия, които се случват на този клуб, не стигна чак дотам в отношенията си с Европа. На практика Левски стана първият български клуб, наказан за липса на финансова дисциплина от УЕФА. И Гонзо ще трябва да извършва чудеса, за да запише дори постиженията от тази изключително мизерна година. Но моралът не витае само около „Герена”.

В ЦСКА е като стъклен дом

Който всеки момент може да се разпадне. Стойчо Младенов се качи на моралния Еверест и е смятан за най-достойния мъж на света, но предстои следващ сезон и „екзекутора” ще се чувства неуютно само с морален ореол. В Борисовата градина акцията оцеляване продължава с пълна сила, а емисията с акциите се провали. В следващите два месеца няма да има средства за селекция, отново ще се работи със свободни агенти, а сред тях качествените играчи се търсят като игла в купа сено. И Стойчо Младенов определено е поставен пред избор. Може да тръгне за чужбина, където с неговия имидж го очаква месечна заплата от 40 хиляди долара, примерно. Алтернативата е да оставане на „Армията” на моралния пиедестал.

Стойчо Младенов изкара на лозунги и мускули през миналия сезон.
Вчера наставникът загатна, че може да напусне

А морални ребуси решават дори в "Лудогорец"

Шефовете на отбора чакаха до последно да решат съдбата на треньора Стойчо Стоев. Накрая го направиха, но договорът, който му предлагат, не се приема чак толкова радушно от Стоев. След този уникален сезон явно Стойчо иска да види повече доверие относно своята незаменим принос в Лудогорец. Въобще не е изключен варианта специалистът да си остане на моралната висота, ако не вкара Лудогорец в Шампионска лига и бъде заместен.

Нещо такова се случи на Ивайло Петев в Разград

А иначе моралът бе на мода в почти всички клубове. Треньорът на „Локомотив” (Пловдив) Александър Станков доигра сезона само заради едната чест. А Петър Хубчев печели втора година сърцата на верните фенове на „Берое”. В повечето случаи треньорите са поставени на разстрел. Интригите ги въртят разни знайни и незнайни герои. В повечето случаи от едната любов към този вечен български спорт, да направим мръсно на другарчето. Що да не му е гадно!?