7 известни български учени изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева по повод промените в Изборния кодекс, които ограничава възможността за гласуване в чужбина. Това съобщи ВМРО.

В писмото се изтъква, че "малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция".

Според учените българските официални институции трябва да се загрижат за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което са избрани от народа. Те изтъкват, че Турция се меси открито в нашите вътрешни работи.

Ето какво се казва в писмото:

"МИСЛЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

ДО Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаема госпожо Цачева,

Уважаеми господин Борисов,

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.

За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.

Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.

През последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.

За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение.

В същото време около промените в новия избирателен кодекс 

малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция.

Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение?

Обръщаме се към вас като министър-председател на Република България и председател на Народното събрание и разчитаме на вашата категорична и недвусмислена реакция, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България."

акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, чл.кор. Васил Проданов, проф. Васил Николов, проф. Чавдар Добрев

Вчера представители на български училища в чужбина оповестиха декларация, в кояъо се казва, че измененията в Изборния кодекс зачеркват многогодишни усилия срещу пълната асимилация на следващото поколение български граждани. Веднага след приемането им промените в кодекса предизвикаха вълна от протести в чужбина. Първоначално имаше такива в Лондон и Брюксел. Впоследствие парламентът бе осветен с надпис #стигатрИКове. Сформираната група #ИскамДаГласувам изпрати до всеки депутат писмо с аргументи в подкрепа на ветото на президента, което бе наложено на промените. Ветото се гледа днес от правната комисия.