"Не виждам защо е нужно да се предизвикват нови избори и да се вкара държавата в хаос. Балансът е в здравия разум, надявам се и останалите партии да го проявят", заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Той говори пред журналисти в Любимец, където откри новата железопътна линия до гръцката граница. Новоизграденото трасе с дължина от 24 километра е изцяло електрифицирано и позволява скорост от 160 километра в час.

Министър-председателят откри и железен мост над Марица в Симеоновградд.

РАДАН КЪНЕВ: БОРИСОВ ПРЕДПОЧИТА ДА НИ КЛЕВЕТИ

Коментарът на Борисов бе в отговор на въпрос какво ще стане, ако Патриотичният фронт излезе от управлението заради гласуването в сряда на ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от текстовете в Изборния кодекс.

"Не статистиката на ГЕРБ, а европейската статистика за страната ни сочи 0 процента инфлация, 3 на сто ръст на икономиката, отчита се рекордно ниска безработица, 3 милиарда лева повече спестявания на гражданите за миналата година. Всичко това се постига с много работа", изтъкна Борисов.

КУНЕВА:ПРИЗИВЪТ НА РАДАН КЪНЕВ Е ТЕЖКА ИНТРИГА

Съвсем естествено, премиерът отново бе попитан какво мисли за идеята на Радан Кънев реформаторите да подкрепят Плевнелиев за втори мандат като независим кандидат и дали допуска, че върху лидера на ДСБ може да е бил оказан външен натиск.

"Не вярвам. Той го направи така, че да се чуди човек каква цел преследва. Ако е искрен и това е действително негова идея, първо трябва да се събере неговата партия, да вземат решение, да кажат", отговори той.

И припомни, че досега е чувал реформаторите да предлагат за кандидат-президенти Радан Кънев, Найден Зеленогорски. А сега - Плевнелиев.

"Те самите не знаят какво предлагат", обобщи Борисов.

Според него Кънев след това трябвало да се обади и на опозиционните си партньори - БСП, ДПС, "Атака", и да обсъди с тях дали ще издигнат заедно кандидат.

"Ако тях ги приема за непартньори, а ГЕРБ - за партньор, това означава, че не е в опозиция. Тогава трябва да ми се обади на мене. Аз просто не знам какво е имал предвид, кои партии."

"Аз просто не го забелязвам", отвърна Борисов на намек на журналисти, че лидерът на ДСБ постоянно застава срещу него, че критикува транспортния министър Ивайло Московски.

Как Борисов тълкува това, че сега Кънев е застанал на страната на Плевнелиев?

"Ами не мога да го тълкувам. Дотам ми стигат възможностите, но не мога. Искам да го разбера, но не мога. Ако вие ми помогнете... Явно това е начинът да накараш медиите да ти зададат въпрос за Радан Кънев", каза премиерът.

Борисов увери, че ако един ден подалият оставка вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин реши да се върне и да работи с него, той би го приел с радост.

"Винаги съм изразявал благодарност за работата на министър Калфин. Направихме много работи и той се държа изключително джентълменски, обяснявайки колко добре и правилно сме работили."

През цялото време Борисов насочваше разговора към новата железница и изобщо транспортната инфраструктура.

"Сега почваме двата лота от Септември до София, така че действително да имаме един добър жп транспорт. И, дай Боже, да мине концесията на летище София, където сме заложили много високи цени и авансово плащане. Там очакваме 200 милиона, които да заделим за нови локомотиви и влакове."

Премиерът смята влака за най-удобния транспорт.

"Защото ще има пуснат висоскоростен интернет. Живот и здраве, до 2 години всичко ще върви до София, Бургас, Истанбул. Ще седнеш внътре, ще видиш, че нито клати, нито се завива рязко. Но който иска, ще си ходи по магистрала."

Борисов похвали правителството си, че работи изключително добре по събираемостта, в битката с контрабандата и корупцията. Благодарение на това били събрани милиарди в повече.

"Претенциите на всички са огромни, с цялото ми уважение към тях. Ако кажат откъде да вземем пари за учителите, докторите, армията - с удоволствие бих ги изслушал. Но трябва да вземем и нови локомотиви за високата скорост. А те са по 7-8 милиона евро единия", отбеляза премиерът.

Рязането на ленти обаче за Борисов не приключи с Любимец и Симеоновград. Той откри и третия корпус на завода за автомобилни части на „Теклас България“ в Кърджали в присъствието на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.