Не сме взели решението за напускането на властта на 9 май. Отдавна си говорим, че ролята на АБВ като социален партньор не е достатъчно амбициозна. Трябва да се върне към изначалната си мисия като алтернатива за ново българско възраждане. Заедно със сродните партии и организации. Без претенции за оригиналност.

Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов в речта си пред националната конференция на партията.

Не страдам от самоцелна любов към коалиционните упражнения, каза още той. Като обяви, че му е излязло име на архитект на коалиции и той няма намерение да го оспорва.

Търсенето на широка коалиция е обоснована необходимост, добави Първанов. Щели да налагат интеграционен подход.

Към БСП имаше идеи с най-тежко сектанство. "Иска ми се да вярвам, че тези идеи след 8 май са се върнали назад в историята", продължи той.

Който реши въпроса за съюзника, той ще спечели, каза още Първанов като отбеляза, че не страдат от политическо високомерие.

На този етап не може да се реди идеологически хомогенна коалиция. Битката не е за идеологии, а за морал и професионализъм в управлението, изгради своята теза за коалициите Първанов.

Тази коалиционна политика била ключова за президентските избори.

На няколко пъти Първанов отбеляза, че диалогът вляво ще бъде възобновен след 8 май- датата на конгреса на БСП.

АБВ обосновавало алтернативата на третия път, стана ясно още от думите на Първанов. Трети път, но не трети полюс - и в център вляво, и в център вдясно.

Основната задача на партията била спечелването на президенските избори заедно с коалиционни партньори. Той разкритикува модела "ГЕРБ" в президентската институция. 

"Опитите на една външна сила да назначи сегашния президент продължават", каза още Първанов.

ГЕРБ се отпива да узурпира цялата власт, продължи той.