Сценаристите на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов и Филип Станев нападнаха и премиера Бойко Борисов, и президента Росен Плевнелиев заради коментарите им за въпросите за референдума, предложен от инициативния им комитет. Причината - и двамата държавни мъже смятат, че част от шестте питания противоречат на конституцията, а въпросът за въвеждане на електронно гласуване вече е поставян на вниманието на гражданите и има законова пречка това да се случва отново наесен. Борисов нарече и решението на Народното събрание да подкрепи всички 6 въпроса "популизъм".

"И двамата говорят откровени глупости. Те пазят статуквото. Премиерът е представител на бивша не особено светла бизнес, престъпна, както искате я наречете, групировка СИК, а този, който изпълнява длъжността президент е недоразумение. Това, което каза за въпроса за електронното гласуване - да прочете закона за референдумите!", заяви Йорданов в предадавето "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Колегата му Станев също заяви, че "човешката групост е безкрайна". По думите му няма как въпросите, които се поставят за допитване до народа, да са противоконституционни. Причината - екипът на Инициативния комитет се е допитвал до "действащи юристи от Софийския университет", преди да поставят въпросите за референдум на общественото внимание.

Според Йорнадов няма вариант намалямането на броя на депутатите от 240 на 120 да се окаже несъвместимо с конституцията, защото броят на народните представители, според него, не променя устройството на държавата. В последната хипотема промени в основния закон могат да се правят само от Велико народно събрание, а темите от негова компетентност по закон не могат да се подлагат на референдум.

Според сценаристите управляващите с единодушната си подкрепа за шестте въпроса на референдума заложили на "Шоуто на Слави" капан - пем хората са си мислят, че референдумът е подкрепен от Народното събрание, хем отговорността да се прехвърли на Конституционния съд, стана ясно от думите им в ефира.

"Всъщност цялата тази дивотия с Конституционния съд е прекрасна - ясно се тегли чертата между политиците и гражданите и кой от коя страна е", заяви Йорданов - "Конституцията би трябвало да бъде променяна спрямо исканията на хората. Конституцията не е свещена крава, подлежи на промяна. По закон, Народното събрание може да променя членове на Конституцията, ако не променя държавното устройство”.

Сценаристите призоваха още да не се слага етикет на "Шоуто на Слави" заради референдума. 

"Този референдум живее живот извън предаването, защото 700 хил. души не работят в „Шоуто на Слави”. Има хора, които не ни харесват и са се подписали”, допълни Йорданов.

Независимият депутат Велизар Енчев, който единствена гласува "въздържал се" по въпроса трябва ли да има референдум по поставените от Инициативния комитет въпрости, бе единственият, съгласен да дискутира темата с хората на Слави. По думите на водещата други депутати или имали много работа в събота, или са ги заболяли коремите и друг не искал да дойде в ефир. 

Според Енчев останалите депутати са гласували "за" въпросите за допитване от страх "да не се конфронтират не толкова с българския народ, а по-скоро с bTV и „Шоуто на Слави”, защото вие оформяте общественото мнение и никой депутат не желае да влезе в пряк диалог на ваш терен”.

В отговор Станев заяви:

"Ние не играем на наш терен, играем на терена, създаден от политиците. Този закон за референдумите е създаден от българските политици, правилата също са създадени от тях. Това е изцяло техен терен”.