Румен Петков от АБВ тази сутрин на няколко пъти повтори тезата си, че Бойко Борисов се подготвя да се кандидатира за президент, но пък отказа да уточни Георги Първанов или Ивайло Калфин ще бъде тяхната кандидатура.

На прословутата реплика на премиера "да внимават да не го ядосат", че ще се кандидатира и асоциацията как Румен Петков навремето като министър в МВР така го ядосал, че станал кмет, вторият човек в АБВ каза:

"Ми успокой се, бе, колега... Не дай Боже, да се гътна да умра, на сиромаха ще му се срине кариерното развитие..."

Петков зададе и контравъпрос на водещите в Нова тв - защо, ако няма да се кандидатира, Борисов се опитва да "легитимира" това решение пред обществото.

Според зам.-председателя на АБВ има 3 възможни сценария: Цветанов да опитва да направи Борисов президент, "за да яхне партия ГЕРБ", Борисов сам да се опитва да стане държавен глава и в момента да обяснява това на широката публика или в самата партия ГЕРБ да виждат, "че освен г-н Борисов нямат друга възможност за сериозно участие".

ЦВЕТАНОВ: ВЪПРОСИТЕ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ЩЕ ОТИДАТ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

По традиция, Петков не пропусна да нападне лидера на ДСБ Радан Кънев и вчерашния му призив да бъде подкрепен Росен Плевнелиев за втори мандат, с думите:

"Как да коментирам ДСБ – аз все пак имам себе си за нормален човек. Това е естественото развитие на тази политическа шизофрения."

... А по повод на това, че и тъмносините като тях заявяват, че са опозиция, Петков добави:

"Премиерът трябва да може да прави разликата - което като че ли той не съумява – между почтеността на АБВ и състоянието на ДСБ. Ние като кажем А, знаем азбуката... Не сме Реформаторският блок – да не се обиждаме рано сутрин в ефира..."

По повод напускането им на властта и влошения диалог в управляващия формат Петков отговори с намеци за енергетика:

"Нямаме отговор – имаме ли делегация в Китай, която да води преговори за нова ядрена мощност? И с какъв мандат. Защото има закон за енергетиката... Имаме ли делегация в Япония,  с какъв мандат са били там - за смяна на кабините на "Мариците" – на една огромна цена."

На забележката на водещата, че са изненадали всички, защото се очаквало ПФ да напусне управляващата коалиция, Петков каза, че се сеща нещо, но е нецензурно... 

"Ние ги чакахме от юг, те ни изненадаха от север... Но не ми е удобно да го казвам сутрин в ефир", добави в типичния си стил политикът.