Украйна готви иск за 100 милиарда долара срещу Русия, заяви президентът Александър Турчинов, цитиран от агенция УНИАН.

На такава стойност според него възлизат щетите, причинени на украинската икономика от руската агресия и най-вече от окупацията на Крим. Искът ще бъде подготвен в скоро време от пръвосъдното министерство в Киев, каза Турчинов по телевизионния канал "1+1".

Той допълни, че Украйна се е обърнала към международен арбитраж, за да бъде принудена Русия да прекрати самоволното покачване на цените на газа и Киев да  може да компенсира загубите от агресията. Според него Москва е свикнала да се занимава с шантаж.

„Газовият шантаж е любимата форма на натиск не само срещу Украйна, но и срещу други страни. Дойде времето да се сложи край на това безобразие", изтъкна Турчинов.

Украинското правителство търси пътища да избегне заплахата от енергийна криза, ако количествата руски газ бъдат намалени. Разработват се алтернативни източници и се подготвят договори със западни страни за ревересивни доставки. Турчинов се надява, че Украйна няма да бъде сама в усилията си.

„Когато стратегическите ни партньори предприемат синхронни действия с нас, ще принудим Русия да се съобразява с позицията на цивилизованите страни", каза украинският президент.

Същевременно руският лидер Владимир Путин обяви днес отново, че е наредил на военния министър Сергей Шойгу да върне в постоянните им бази войските, участващи в учения край границата с Украйна. От НАТО заявиха по-късно пред Ройтерс, че пак не виждат никакви признаци за оттегляне на войските.

Преди по-малко от месец Путин също заяви,че е наредил изтегляне на солдатите от границата. И тогава от НАТО казаха и дори показаха снимки, че войските не са отстъпили назад.