ГЕРБ и партньорите им от ПФ и Реформаторския блок са обсъдили вчера, че трябва да пратят въпросите от референдума на Слави Трифонов в Конституционния съд. Това стана ясно тази сутрин от думите на Цветан Цветанов пред Нова тв. Той добави, че парламентарната група не е реагирала досега заради становището, че няма право да пипа въпросите, когато за провеждането на референдум са се подписали над 500 000 души.

Мисля, че е съвсем нормалната законова формула - да сезираме КС дали действително с подобно допитване няма да нарушим Констиуцията и дали някои от въпосите не са от компетенцията на Велико народно събрание, каза вторият човек в ГЕРБ.

Ден по-рано президентът Росен Плевнелиев заяви пред БНТ в предаването "Панорама", че ако депутатите не изпратят въпросите на Слави в КС, то това ще направи самият той. Държавният глала смята още, че поставянето на въпроса за въвеждане на електронно гласуване отново нарушава самия закон за референдумите.

ПРЕЗИДЕНТЪТ: АКО ДЕПУТАТИТЕ НЕ СЕЗИРАТ КС ЗА РЕФЕРЕНДУМА, ЩЕ ГО НАПРАВЯ АЗ

Цветанов отказа да потвърди дали Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, но подчерта, че ГЕРБ имат "изключително много кадри и изключитгелно голям избор". По повод закачката на премиера "да не го ядосат", той коментира Румен Петков от АБВ, който го гледаше от студиото на Нова тв по същото време:

Случайно г-н Петков е доста по-спокоен и се надяваме, че няма да ядоса г-н Борисов. По никакъв начин не искаме да разклатим неговото здравословно състояние.

И двамата с удоволствие подхвърлиха по няколко реплики срещу Радан Кънев по повод вчерашния му призив Росен Плевнелиев да бъде подкрепен.

Виждам една хаотична непоследователност и една обърканост. Защото с подобно изявление търсиш под някаква форма да бъдеш коментиран в сутрешните блокове и в медиите. След конгреса на БСП и решението на АБВ за злизане, разбира се, че вече всякаква възможна опозиционна теза на Радан Кънев олеква и той търси поредната интрига, която може да му доведе някакъв политически дивидент. Може би сме първата страна с политическа партия, която участва хем в управление, хем в опозиция, коментира Цветанов.

Тук обаче Румен Петков го контрира от студиото (включването на Цветанов беше по телемост от Русе, б.р.), че като са на едно мнение, трябва да питат Бойко Борисов как гледа на представителите на ДСБ, които все още са в изпълнителната власт.

Отговорът на Цветанов гласеше следното:

Аз мога да не се съглася с него (с Румен Петков, б.р.). Защото това, което ние сме показали като политически подход към всички министри - независимо от коя политическа формация са излъчени, но те са част от екипа на премиера Борисов, но ние сме подкрепяли всяка една секторна политика.

И даде пример, че така са подкрепяли и Калфин. Цветанов дори заяви, че експертизата на министър Ивайло Калфин е била полезна на кабинета "Борисов".

Как ще гласува ГЕРБ по ветото на президента за Изборния кодекс, ще стане ясно във вторник около 17 ч. Това добави Цветанов, като заяви, че дори и вчера са водили разговор, в който "частично участвал и г-н Борисов...".

СТРАТЕГИЯ: МНОЗИНСТВОТО ОТХВЪРЛЯ ВЕТОТО ЗА ЧУЖБИНА, НО РЕМОНТИРА ПАК ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Дали ще се съхрани подкрепата на Патриотите за ГЕРБ той не можа да предвиди.

Мога да заявя, че всяка една от парламентарните групи, която учстава, се отнася изключително сериозно към стабилността, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.