За пръв път, откакто е приет новият закон за референдумите, у нас ще има допитване с повече от един въпрос. Референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави" съдържа 6 въпроса. Този факт създаде един нов казус - как точно ще се изчислява прагът за валидност на допитването.

Според Закона за референдумите предложението е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в допитването избиратели. Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание. В случаите на гласували по повече от един въпрос за всеки въпрос се отбелязва броят на действителните бюлетини с отговор "да" и отговор "не". В закона обаче не е изрично указано как точно се изчислява активността на референдума, когато въпросите са повече от един - дали се отчитат всички, които са пуснали бюлетина или пък броят на гласувалите се изчислява за всеки въпрос по отделно.

На теория съществува възможност гласуването по определени въпроси да преодолее прага на валидност, а по други не, защото гражданите могат и да не отговарят на всички въпроси. За това е важно как точно ще се изчислява този праг - дали за всеки въпрос или за всички въпроси общо. И дали ще има възможност референдумът да не успее, въпреки че по определени въпроси активността е достатъчно висока. Важно е също така дали ще се броят като валидни бюлетините, в които не е отговорено на всички въпроси.

Шефът на правната комисия на парламента Данаил Кирилов заяви, че въпросът за това как ще изчислява активността е от компетенцията на ЦИК. Говорителят на комисията Александър Андреев пък каза, че не може да говори от името на комисията, докато тя не се е произнесла по казуса. Андреев все пак отбеляза, че и двете възможности за изчисляване на активността имат своята логика.