Създаването на единен кадастър на собствеността мина на първо четене в парламента. В подкрепа на измененията в Закона за кадастъра и имотния регистър гласуваха 95 депутати, 8 бяха "против", а въздържалите се - 14.

Дебатът по проекта необичайно за българския парламент мина без политически спорове и се водеше на чисто експертна основа. 

"Няма да подкрепим промените", обяви още в началото на дискусията Дора Янкова от БСП.

Тя уточни, че чрез промените в закона се цели да бъдат усвоени 12 млн. лева от ОП „Добро управление”. Янкова посочи, че се основният закон, който не се повдига е, че няма да бъде създаден регистър на поземлените имоти. Тя призова да бъде предложена на Народното събрание една пътна стратегия, за създаването на такъв кадастър. Според нея имало много грешки в досега създадените карти на имотите. 

Според Александър Ненков от ГЕРБ 12-те милиона лева ще се използват именно за отстраняване на грешките, които според данните на Агенцията по геодезия в Министерството на регионалното развитие и благоустройството били около 10%.

За концентрацията на грешки в картите алармира и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Според него законът бил много необходим, но наистина трябвало да се помисли добре как ще се процедира с неточностите.

"Грешките не са 10 процента, а много повече. Този проблем ще ескалира, когато след 2,3 или 5 години с имотите започнат разпоредителни действия", подчерта Байрактаров.

Той посочи, че има проблем с имоти по параграф 4б от закона с имоти, които общините са продавали на частни лица в периода 1996-1997 г. Сега собствеността върху тях по служебен път отново била записана като общинска. Според Байрактаров много такива случаи имало във Варна, Стара Загора, Плевен и Бургас.

В крайна сметка депутатите решиха да удължат срока за обсъждане на законопроекта между първо и второ четене, за да се направят важни корекции по предлаганите текстове.