Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Необяснимо е защо пак ще се провежда референдум с въпрос за въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката?", пита държавният глава.

Днес Народното събрание прие без промени и 6-те въпроса, предложени от "Шоуто на Слави" за народно допитване. Номер 4 е вече зададеният миналата година - дали искаме въвеждането на електронно дистанционно гласуване. ГЕРБ първи заявиха, че няма да дискутират въпросите или да предлагат редакции. Въпреки дългите дебати и препоръката на правна комисия да се отхвърли въпрос 4, всичко в крайна сметка бе прието в зала, дори не бяха предложени козметичните редакции, позволени от закона.

ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ. С ВСИЧКИТЕ ВЪПРОСИ НА СЛАВИ

На референдума тогава над 1,8 млн. българи се обявиха "за" електронния вот, но активността не мина нужната граница, за да бъде веднага приет. Тъй като обаче гласуваха повече от 20% от избирателите, парламентът разгледа въпроса и в крайна сметка въведе експериментален електронен вот до 2018 г заедно с последните промени в Изборния кодекс, който след тестване да стане и действителен.

"За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция", твърди още Плевнелиев.

Тази институция е Конституционния съд. На дебата вчера левицата и ДПС повдигнаха въпроса за това дали някои от въпросите не са от компетенцията на Велико Народно събрание. Други обаче - като Радан Кънев - твърдяха, че освен когато е кристално ясно, като например промяна в монархия или президентска република, дали нещо е работа на ВНС или обикновено НС трябва да каже именно Конституционния съд. Дали ДПС и БСП ще могат заедно да го сезират още не е ясно, но и двете партии заявиха такава готовност.

Въпросът за електронното гласуване може да бъде внесен отново именно защото миналият референдум се провали. В закона е посочено, че не могат да се повтарят въпроси при успешно държавно допитване, но не се обсъжда какво става, ако исканото е вече приложено. Това е поради двата възможни отговора - тоест, ако на референдума тази есен българите отхвърлят дистанционното електронно гласуване, то ще трябва депутатите да го махнат и от Изборния кодекс.

Според Петър Славов от гражданската квота на РБ ако пък се гласува "да" на въпрос № 4, ще трябва експерименталното електронно гласуване, което в момента е в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, да бъде изведено в текста на закона. Това според него няма да позволи каквото и да е забавяне.

"Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега те ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочи още президентът.

Ключови думи

Коментари

lll

Кой го бръсне тоя? Пътник!

Югозомби

Логиката е, че ако депутатите, най-много между които от ГЕРБ, отклонят повторния референдум за електронното гласуване, шоумените на Слави, а заедно с тях и разни РаданКъневци и ТатяниДончеви ще ореват орталъка, че ГЕРБ се страхува от народа, унищожава демокрацията и насажда авторитаризъм, диктатура и тоталитаризъм. За което, разбира се, "Клуб Z" като неформален партиен орган на ДСБ, ще ни осведомява непрестанно и напоително дни, седмици и месеци. Та затова, уважаеми г-н президент, ще се приеме втори референдум за електронното гласуване, за да се избяга от пропагандната хватка на популистите, демагозите и властоманите.

b.krustev

http://clubz.bg/24071-kogato_reformator_obyrne_palachinkata Това трябва да си го заредя някъде и всеки път да го пускам, като някой излезе с тази теза.

Лаборант Ваню

Що за въпрос? След като българският народ не е казал какво иска (а по закон резултатът от миналия референдум е само пожелателен) то има нужда да се пита още веднъж. Плевнелиев много пъти беше питан преди референдума защо е необходимо допитване, след като има НС, което уж иска да се гласува по интернет. Ясно е, че смисълът беше само предизборен пиар. Плевнелиев не разбира нито законите, нито конституцията, но сега вече го е много страх, че Трифонов ще го размаже с популярност. Сам си е крив. Добре, че му остана още малко да ни излага от "Дондуков" 2.

Лаборант Ваню

Предизборен пиар за Плевнелиев, разбира се, доколкото референдумът беше лансиран като "негова" идея. Колко беше негова е отделен въпрос. Това, което е очевидно от цялата история с референдумите е, че няКОЙ иска непременно трите точки, първоначално приписвани на Плевнелиев да минат: мажоритарни избори, за да може местните феодали да са непоклатими, задължително гласуване, за да се смажат нови партии и гласуване по интернет, за да може фалшификациите да са лесни, бързи и неуловими.

b.krustev

Само едно не разбирам - как точно според вас задължителното гласуване смачква новите партии?

Югозомби

Лаборанте Ваню, прочетете пак закона за референдумите, за да не пишете произволни неща. При надминаване на 20% от участвалите на предходните парламентарни избори Народното събрание е длъжно да разгледа въпроса от референдума. И тъй като Народното събрание вече разгледа електронното гласуване в изискуемия от закона срок и поради значителната подкрепа за идеята прие процедура за постепенното му въвеждане, втори референдум по темата в рамките на една година е и практически, и юридически излишен. Това ще са ненужни разходи за организация и броене и дискусии за нещо вече установено със закон.

b.krustev

Господине, логичният довод да се проведе отново референдум по този въпрос е че първият не бе валиден, първо, и второ, хората сега могат да отговорят с "не" и да бъде валиден. Тогава ще трябва да се премахнат от Изборния кодекс приетите промени. Съгласен съм, че подобно нещо едва ли ще стане, и че е практически безсмислено, но не и юридически.

Лаборант Ваню

Доколкото следя събитията, гласуваните промени не са влезли в сила и дори още не е съвсем ясно с кой ИК ще се ходи на следващите избори и кога. Така че да не слагаме каручката пред коня и да не се самозалъгваме, че има решение по темата от референдума.

b.krustev

Ветото на президента е частично и само по отношение на гласуването в чужбина. Това означава, че ще се прегласуват само тези точки от ИК. Съответно, практически няма шанс по-голямата част от новият кодекс да не влезе в сила на следващите избори. А и това никак не касае дали ще се проведе или не референдум.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.