Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Референдумът по шестте въпроса, предложени от Слави Трифонов и Инициативен комитет, ще се проведе. Такъв акт гласуваха днес в Народното събрание след дълги дебати. Нямаше предложения за редакция на въпросите. 

Така те остават в първоначалния си вид:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

131 депутати бяха "за", 19 гласуваха "против", двама се въздържаха.

Дебатът започна с обръщение към депутатите от трибуна от сценаристът на "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров, който натърти, че НС не може да не приеме референдума, тъй като закона изрично казва, че при над 400 000 подписа парламентът е длъжен да приеме предложените от ИК въпроси.

СЦЕНАРИСТ НА СЛАВИ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ: НЕ СТЕ БОГОВЕ

В началото на дебатите излезе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че партията няма да участва в дебатите и ще гласуват въпросите без промяна, въпреки препоръката на Правна комисия вчера да отпадне 4-тия въпрос за електронното гласуване, тъй като такова вече е прието.

БСП бяха твърдо против, и обявиха въпросите за противоконституционни или от компетенцията на Велико Народно събрание. Въпреки напомнянето на много депутати от другите групи, че НС няма как да отхвърли предложението, един гласува против, а другите не дадоха вота си.

Янаки Стоилов от БСП говори дълго, първо подчертавайки източника на референдума - "Шоуто на Слави".

"Знам, че е трудно да се говори, защото има опасност да се изправиш срещу едно телевизионно предаване, което се излъчва всяка вечер по 1 час, и се повтаря всеки ден по 1 час. АКо други хора имаха телевизионно време, в което те да налагат една теза, да я пропагандират, да я мотивират, какво щеше да стане? Може ли да се допусне концентрирането на всички тези ресурси в ръцете на няколко души? Демокрация е само там, когато държавната власт е поделена между различните институции."

Според него българският народ би намалил депутатите до всяка предложена бройка, което според него е вредно.

"Против ще гласуваме, защото искаме да имаме моралното право, агитирайки въпросите, да обясним какви ще бъдат последствията от евентуалните вреди, които ще нанесат тези въпроси на българската демокрация. В самото начало на днешния дебат представител на ИК призова да спазваме закона. Никой не спомена чл. 9, ал. 2 от Закона за референдумите, в който се казва, че референдум не може да се провежда по въпроси от компетенцията на Велико Народно събрание", каза пък Хамид Хамид от ДПС, след като няколко депутати бяха споменали този член и алинея.

Корман Исмаилов от РБ пък заяви, че се е подписал под инициативата, макар да не е съгласен с някои от въпросите.

"Демократичното право едно малцинство да може да стане мнозинство трябва да бъде защитавано от всички", заяви той.

Срещу Слави Трифонов се разгневи и Магдалена Ташева от "Атака":

"Офшорния милионер Слави Трифонов. Командирът на цялата чалгаджийска кохорта в българските медии. Той ще стартира демократични промени в България?"

Тя заяви, че въпросите на референдума трябвало веднага да бъдат хвърлени в кошчето.

Радан Кънев говори към края на дебата, като натърти, че това не е работа на депутатите:

"Има един въпрос, който седи отворен, само един-едничък - може ли тази зала в днешното гласуване да преценява кой от въпросите е от компетенциите на ВНС или трябва някой друг да преценява? Това е една от най-разтегливите теми в българската политика. Никакво правомощие няма тази зала да казва кой въпрос е от компетенциите на Велико Народно събрание, и съответно може да отпадне, особено от липсата на ясно израен въпрос, като превръщане монархия или президентска република. Всичко друго е тълкуване, което е от компетенцията не на парламента, а на Конституционен съд."

Според него дебатите са безмислени.

Друг въпрос, който засегна някои депутати, бе намаляването на партийната субсидия. Марияна Тодорова призова за "най-целесъобразното решение, да не отиваме в крайностите", а Хамид Хамид сравни въпроса с това дали искаме да намалим винетките или бензина.

"Трябва да решим следва ли българскапа пполитическа система да бъде финансирана от държават, или от неясни субекти", каза той.

Дебатиращите често се отклоняваха, което предизвика няколко разпри между отделните говорители и председателката на парламента Цецка Цачева. В крайна сметка бе отхвърлено предложението на комисията на останат пет въпроса, после бяха гласувани всички въпроси да са заедно, и накрая бе приет акта на парламента.

Ключови думи

Коментари

КлоЗет

И като има и референдум на Марешки, гласуването отиде половин час...

1

Нямам проблем да отделя за гласуване и ден, ако това променяше нещо. Слави е от същото котило...

КеНеФ

Ще има, до като се научат да приемат това, което хората искат, а не което на тях им е изгодно.Визирам ГЕРБ ДПС БСП АБВ ПФ

Югозомби

Бойкот на референдума на Слави.

Севернозомби

Всички масово на референдума, за да покажем на партийците, че гражданите определяме правилата на живота си, а не те!

Стефан

Бойкот на театрото на учиндолския селяндур, който зомбира слабоумните с чалгарските си простотии.

Защо Борисов му помогна на тоя измекярин да слезе от сцената?

Сони

като цяло интересен е основно въпросът за мажоритарния избор. Според мен нещо трябва да променим в България, защото не може да се продължава по този начин. Основният проблем на политиката и отделните партии е че не могат да привлекат и опазят най-ценните и умни хора на тази държава. Влезне ли умен човек в една партия става основна цел на статуквото. Да пробваме през мажоритарната система, да видим дали ще можем да увлечем умните и да ги ЗАПАЗИМ в политиката по-дълго време. Иначе сегашната система просто гарантира послушковци и празни службогонци. Принципа е колкото си по-прост, алчен и некадърен, толкова си по-високо в системата. Ако има как ще издигат глухонеми, с жълти книжки по върховете на държавата.

Дупетати, не се коркайте! Да бяхте вие поели инициативата на Слави, имахте тази възможност. АТАКА предложи да се намали субсидията, от ГЕРБ изсъскаха - НЕ! Какво и пречеше на Ташева да спретне един референдум да се чуе мнението на народа? Намаляването на броят михлюзи в НС означава яка работа за оцелелите 120 дупетати. За турските партии това също е проблем, 4% от 120 търтеи означава 4.8 ходжи в парламента. Това е минимума, но при сегашното роене могат да не достигнат 4%-та бариера. Лошо! А и като цяло по-малкият брой избраници означава че тези хора трябва да са ако не експерти в своята област то поне да са силно изявени професионалисти. В България няма как да се намерят 120 специалисти. Циркът ще е пълен. Ще си позволя една парафраза - драги ми дупетати, не се сърдете на Слави, властта е като отворена книга ако вие не я четете друг ще я прочете!

не

не, смисълът на по-малкото депутати не е, че ще се преработят. Смисълът е че ще са по-видими пред обществото. Няма да има масовка и криене в тълпата. Това е истински риск за ДПС, защото тогава ще се виждат много по-ясно реалните играчи там(тъпи и необразовани крадци) и няма да има място за ДЕКОРАЦИЯ. А при мажоритарен вот, доста народ няма да може да се кандидатира от ДПС и от БСП и ГЕРБ, щото са много нелицеприятни.

Един човек с малък екип,прави РЕФЕРЕНДУМ! Ами сега,ние партийните централи ставаме безполезни.Даа това ги дразни в Парламента,леле сега кво ше праим хората разбраха че и без партии може.

Мъдева сигур на подозира

какво нищо е, не на фона на Дългия, а на един обикновен данъкоплатец.

Радев

Референдумът на Слави е една сериозна възможност за разваляне на статуквото и комфорта на властта. Всеки нормален човек би следвало да го подкрепи и да се абстрахира от личността на Слави, която няма особено значение в случая.

Югозомби

Някакъв крайно умен човек с ник Севернозомби ме е репликирал, призовавайки всички да се включат в този референдум, за да можел народът да покаже на партийците, че властта не е у тях, а у него. Севернозомби, ще го напиша само веднъж, пък белким го схванеш. Илюзия е, че референдумът ще противопостави народ на партии. Това е елементарен популизъм на шоумените-чалгаджии. При въвеждане на чисто мажоритарно гласуване партиите ще продължат да съществуват като основни политически организации, парламентът ще бъде съставен от партийни парламентарни групи, а не от независими граждани. Объркването на гласуване за само един кандидат в едномандатен мажоритарен избирателен район с гласуване уж за личности, а не за партии, е изключително груба грешка и неразбиране на чисто мажоритарно гласуване. Отделният партийно независим човек няма възможността да организира успешна предизборна кампания с всичките й събития, достъп до медии и пропагандни материали, защото средства, структури и опит за това имат или традиционните партии, или... олигархията. В действителност ефектът ще бъде обратният, партийното начало ще възтържествува. Чисто мажоритарното гласуване отслабва малките партии и прави влизането им в парламента почти невъзможно, като за сметка на тях усилва допълнително големите партии и им дава по-значим дял от депутатите, отколкото е делът им между гласовете на гражданите. В сегашната българска ситуация чистото мажоритарно гласуване би означавало разгромна победа на ГЕРБ, силно представителство на ДПС, задържане на БСП с относително слаби позиции и може би най-много по 3-4 депутати от останалите по-малки сили като Реформаторския блок или Патриотичния фронт. С чисто мажоритарен избор най-вероятно ще стане така, че ГЕРБ с едва 33% от гласовете ще може да получава над 40% и при определени обстоятелства дори над 50% от депутатите. Който харесва такова обезличаване на българския народ чрез лишаването му от пропорционално на избора му политическо представителство - нека участва в референдума. Аз обаче ще го бойкотирам.

фрунзе

Истината е, че учиндолският цървуланко не е откраднал и 1 лев. Направил е милионите си с находчивост и труд. Нормално е лумпеньочът да го мрази и да е против референдума му!!! Фактът, че е приятел с Гоце и Доган не обезсмисля въпросите за референдума...

%%%

Много важно е да си верваш.

Статуквото оцеля! Референдум ще има!

Югозомби

Твърдя убедено, че хората, които подкрепят референдума на Слави, са или наивни, или мошеници, или и двете заедно. Един пример. Намаляването на депутатите до 120 не гарантира намаляването на разходите за парламента, защото към всеки депутат предвид увеличените му задължения ще трябва да има по-голям личен офис с повече секретари и съветници. Това намаляване обаче може да доведе и до влошаване на работата на Народното събрание. В страната ни живеят около 7 000 000 души. В момента един депутат представлява около 30 000 граждани. При 120 депутати един депутат ще представлява 60 000. Възможността на гражданите да контактуват пряко с народните представители ще е двойно по-малка. Също така броят на парламентарните комисии няма да бъде намален наполовина, но в тях ще участват наполовина по-малко хора, което ще означава претоварване на депутатите с твърде много и прекалено разнопосочни занимания, излизащи извън сферите на личната им компетентност. Иначе казано, намаляването на народните представители до 120 е груб, подвеждащ, чалгаджийски популизъм, на който може да повярват само наивни хора, неразбиращи механиката на политическия процес. Ако се направи преглед на средните за Европа съотношения между население и брой депутати ще се види, че 240 за България са над средното за континента, но не са най-високото за него ниво. Според мен намаляване на боя на народните представители е допустимо, но ако е много по-малко, един депутат не бива да отговаря за повече от 40 000 граждани. Следователно по моя преценка минималният приемлив брой на местата в Народното събрание би бил около 180, но не по-малко.

b.krustev

Как точно на депутата ще му се увеличат задълженията?

:)

Твърдя убедено, че хората, които отхвърлят който и да е референдум, нямат нищо общо с демокрацията.

Абсолютно съм

съгласен!

Много е вярно това за разходите - та нали точно снощи сценариста Тошко каза, че един депутат участва в няколко комисии на НС, е тогава си представете каква "ефективна" дейност ще кипи при двойно по-малко участници.

гургулица

Всичко, което искаха тия лешпери става и те сега не знаят кого да извикат да им пише сценария за по-нататък. Не е за вярване на какво сме се хилили толкова години и това шоу какви разбойници е скривало от обществото! Който вярва на Татяна Дончева ще потъне на дълбоко!

Килгор Траут

Уффф, аман от чалгари. А най-големият чалгар, Слави Трифонов, взе да се изживява като велик народен водач. Предлагам пред секциите за гласуване на референдума да има цигански оркестри, та да могат гласуващите да му метнат по един гьобек.

Народ

Преди години Ив. Костов изгони Сл. Трифонов от държавната телевизия. Сега стотици хиляди подкрепят предложението на Слави, а Костов е изгонен от народа в Лабораторията за Грешни Прогнози.

Предпочитанията ти не са моите, но поне си горе-долу ориентиран за посоките и полюсите.

Един от народа

Кой знае дали си спомняш защо Слави беше изгонен? Всякакъв хумор и скеч трябва да има предел, иначе става като онези "Пуси Райът" - гавра! Напоследък Слави си позволява да се гаври с много неща, но скоро и с него ще се изгаврят ако лвезе в политиката, когато няма да притежава оръжието на шоуто за 2 часа на ден.

Отговор Ако се приеме т. 2, това ще доведе не до друго, а до скачане на цената на едно депутатско място поне двойно. В резултат депутати ще стават или онези, които могат да си платят да бъдат сложени на избираемо място в листите, или онези, чиито избиране ще бъде платено от съответните заинтересувани лица и фирми с много пари. Ако се приеме т. 5, това директно ще увеличи финансирането на партиите от черни партийни каси и контрабандни и прочее канали. Ще се спестят примерно 10 млн. годишно на бюджета, но в резултат на засилената партийна корупция хазната ще губи примерно 3 пъти повече. Ако се приеме т. 6, местните деребеи и феодали, най-вече в малките и средните населени места, ще могат да предлагат и налагат избирането на изгодни за тях полицейски началници. НАКРАТКО: високоблагородните и етични мотиви на Трифоновия референдум са само прикритие на планове за още по-голямо корумпиране на държавата и институциите й и пълното й превръщане в България ООД или дори България ЕОД. Мерси.

Бис за Сони

"Като цяло интересен е основно въпросът за мажоритарния избор. Според мен нещо трябва да променим в България, защото не може да се продължава по този начин. Основният проблем на политиката и отделните партии е че не могат да привлекат и опазят най-ценните и умни хора на тази държава. Влезне ли умен човек в една партия става основна цел на статуквото. Да пробваме през мажоритарната система, да видим дали ще можем да увлечем умните и да ги ЗАПАЗИМ в политиката по-дълго време. Иначе сегашната система просто гарантира послушковци и празни службогонци." - Това е основният акцент на мажоритарното. През мажоритарно избраните, хората имат инструмент за промяна на партиите.

Е, променихте ли нещо досега? Избирахте мажоритарно кметове, от Галиче до София, президенти и (пази Боже!) вицепрезиденти. Дупетати от ГЕРБ, на които никой не знае името (и по-добре!) биха мажоритарно познати и достойни хора из София. И напълнихте политиката с личности, та майка плаче.

Стефан

Не е чудно, че в страната Чалгария недоразумение като учиндолския селяндур се радва на голяма популярност.

*

Разбира се, но можем ли да очакваме друго? Това е то духовното наследство на друг еди селяндур - правешкия, който ни беше стиснал като същински октопод за повече от 30 години. И понеже никой не си направи труда да очисти авгиевите обори (т.е. правешките, исках да кажа), сега учиндолецът се вилнее на воля. Да ни е честит!

Не стават!

Чеп за зеле не става нито от Слави Трифонов, нито от Атака, нито от патриотите, нито от АБВ.

Мижай да те лажим

Въпроси №2 и 3 отпадат като противоконституционни. Въпрос №4 също отпада, понеже има решение на парламента в същия смисъл. Остават № 1,5 и 6. Предложенията № 1 и 6 са със съмнителна стойност и едва ли ще съберат мнозинство. Остава един смислен въпрос, № 5, за намаляване на субсидията. България се нуждае преди всичко от референдум за промяна на Конституцията. Точка първа: премахване на Великото народно събрание, което сега бетонира всяка разумна промяна!

петър

Ало кибиците, не пишете глупости и не мислете за правата линия на партията.Затова си има конституционен съд.Не можете с болните си мозъци да пишете за смисъла и ползата от референдумите.

дядо Ви Илия

предлагам всички заинтересовани да си запишат мненията в днешния форум, защото след 5 месеца пак ще си говорим! И както обичайно ще има извъртане!

Слави Трифонов - Бърдоква

Съгласен съм с едно от мненията отдолу. Учиндолският селянин взе да се изживява като народен водач, въпреки че не прави впечатление на умен човек. Слави Трифонов - Бърдоква. Или Лаханя. Само дето цар Ивайло се е оженил, а тоя и това го не може.

Задача от матура: колко черепа има на снимката?

Югозомби

Референдумът на Слави Трифонов предлага намаляване на броя на народните представители до 120, което означава, че 1 депутат ще представлява 60 000 граждани. Изчислих какво е съотношението между броя на населението и броя на депутатите в държавите от Европейския съюз с еднокамарни (!) парламенти. Дания, 1 депутат на 31 800 граждани. Гърция, 36 000. Естония, 12 800. Кипър, 14 250. Латвия, 19 000. Литва, 19 800. Португалия, 45 000. Словакия, 36 000. Швеция, 28 000. Хърватия, 28 300. Финландия, 27 400. Унгария, 49 000. (Не съм включил микро-държавите Люксембург и Малта с население около половин милион души.) До момента 1 български народен представител е представлявал 30 000 български граждани. Изводът за мен е, че референдумът на Слави Трифонов предлага крайно решение, което значително се отклонява от средните европейски практики.

сеп

Фактологически си прав.Но имайки предвид резултатите от дейността на депутатите и пълната деморализация на обществото,мислиш ли че електоралният брой е причината за некачественото представителство?Не,нали?!Твърдо "да" е моят отговор на всички въпроси за референдума.Към настоящият момент! Защото трябва,трябва,трябва промяната да започне отнякъде!Макар да съм сигурен,че в предизборните си агитации ще направят и невъзможното да агитират своя електорат и да "смачкат" резултатите от референдума.

Югозомби, ти чувстваш ли се представляван от някой депутат? Този, който се пада на твоя избирателен район и би трябвало да представлява и теб, защитава ли твоите интереси, изпълнява ли това, което ти е обещал преди изборите и т.н., за което си го пратил там? Дори да не е той, а който и да било от 240-те - има ли такъв, който да смяташ, че те представлява? Аз нямам и заради това, въобще не ме интересува дали ще се води, че представлява 6 или 60 хиляди. Но ми е любопитно да споделиш, ти имаш ли и какво от твоите очаквания/изисквания представлява?

Медиините прояви на въпросното шоу на Слави са станали вече институция, най-малкото заради много силното му въздействие върху общественото мнение.Не бива да се хващаме на твърденията на разни "специалисти" и медии за изключително чалгарския характер на шоуто на Слави.Нека да оставим този сегмент от неговото съдържание - и аз почти не го гледам.Но трябва да си дадем сметка,че по отношение,примерно ,на безброй интервюираните там български и световни знаменитости от практически всички сфери на човешката дейност,то е уникално и неповторимо за България.Шоуто на Слави е и единственото по рода си токшоу с огромна обществена ангажираност,занимаващо се със животрептящите и най-актуални събития в държавата ни.Част от тази му характерна особеност е и организираният референдум.Най-пресният пример в тази посока е снощното огласяване,чрез даване трибуна(затворена във всички други медии,включително БНР и БНТ)на трима шофьори от градския транспорт на София,където бяха разкрити потресаващи факти за безхаберието на общинската управа ,воглаве с най-фамозния в историята на София до сега кмет,вярната прислужница на ББ,бившата(ако съществуват такива) членка на БКП и учителка по руски Фандъкова.Който не гледа шоуто,със сигурност е пропуснал това много важно събитие.Мисля си,че би било редно демократично ориентираните хора да преосмислят отношението си конкретно към шоуто на Слави.Всеки би трябвало да си дава сметка,че в обществено-политическия пейзаж на която и да е държава,няма само бяло и само черно.

Въх! Как можа да употребиш "най-" и "кмет на София" за лице, различно от Него. Или Той толкова отдавна е премиер, че си забравил/а за кметуването Му? Лошо, Седларов :P

................Шоуто на Слави е и единственото по рода си токшоу с огромна обществена ангажираност,занимаващо се със животрептящите и най-актуални събития в държавата ни...........Николов, що се криеш? Това са клишета от 1976 до към 1982 г.

haha

това дето си го е турнал под пъпа сигуно има за цел да компенсира липсата на това под него.

Не-да

Защо не си размърдате мозъците? На коя година от прехода се появи закона за референдумите? Кой го написа? Защо се наложи да бъде поправян, за има изобщо смисъл от него? Кой направи промените? Жокерът е само един - Янаки Стоилов!

баба ви Илийца

предлагам всички заинтересовани да си запишат мненията в днешния форум, защото след 5 месеца пак ще си говорим! И както обичайно няма дори да се засрамите, а ще продължавате да лаете и да се въртите в кръг, с надеждата някой да ви хвърли кокалче, а то пак кукичка!

Едно предимство на мажоритарните избори, което не се споменава: При мажоритарни избори любимците на КОЙ и на партийните вождове не могат да се кандидатират в два и повече избирателни района. Всеки кандидат депутат може да се кандидатира само в един едномандатен район. Ако спечели, печели. Ако не, без него в парламента. Това гарантира читави хора за народни представители и прочистване на дупетатницата от втръсналото ни статукво.

Разкарай Боклуците Слави

Референдума е спусък да се омеете "цялата политическа класа" ,вклчително и проститутките пишеши около/за нея ..

Югозомби

Това, което започва да става в дискусията, според мен е само блед предвестник на онова развихряне на популизма, демагогията и митоманството, които ни очакват с приближаването на референдума на Слави. Първо. Как така с този референдум щяла да се омете цялата политическа класа? Звучи утопично. Нито партиите ще изчезнат, нито олигархията, а още по-малко пък връзките между тях. Чистото мажоритарно гласуване е гласуване за само един представител от дадена партия в един избирателен район, не гласуване на личности без никакви партии. Отделният партиен представител ще си остане зависим от партийното ръководство с неговите средства, сруктури, връзки, влияние и способност да се мобилизира масова подкрепа. Дори в известен смисъл ще се получи обратен ефект, тъй като чисто мажоритарното гласуване ще усили по-големите партии и ще отслаби по-малките, а именно малките политически сили са най-честите носители на несистемни и реформени идеи, способни да осъществяват частични пробиви в статуквото. Второ. Как така мажоритарното гласуване щяло да гарантира, че в Народното събрание щели да влизат само читави хора? От една страна има разлика между качествени и избираеми хора, за това е било дискутирано и друг път. Един университетски преподавател, пък бил той и компетентен, а не от нивото на Мариана Георгиева (автор на "Не мисля, че може да бъде инкорпориран във въпросно-отговорното единство като единица на пресконференцията - категориална и основна, работеща и работна единица."), едва ли ще бъде по-харесван от средния избирател в сравнение с популярни медийни фигури като певци, спортисти, телевизионни водещи и прочие. От друга страна ръководствата на големите партии пък имат достатъчно средства и интелект, за да проведат собствени социологически допитвания и да се кандидатират именно там, където има най-голяма вероятност да победят. Уви, не виждам в мажоритарното гласуване онази спасителна и променяща из основи обществото морална революция, каквато то трябва да бъде според пропагандата на шоумените на Слави. За мен тези внушения са необосновани, подвеждащи и потенциално вредни.

Какви

Дълбоки анализи :) Направи къщичка за врабче , подписи на трима събери ...и тогава говори. Получи се и рима :) Нито сме нови ,нито уникални ..прочети нещо , например Платон. Ако полисът прецени ,че някой е обществено опасен ...броят се червени камъчета и дори да си добър АУТ! Това е всичко ще си ходи. Очевидно и конституцията, столицата ,.....а може би и къде да бъде финасовата власт. В столичните бардаци не се вижда , ала държавата България е в много критична ситуация. Омита се боклука ...СИК, БСП, ДПС , всякави псевдо патриоти , Атакаджии ..туските партии и това което смяташе да прави реформи. Такива неща ..

xerox

Не вярвам и на една дума на лицето от снимката. Не вярвам в неговата безкористност. Не вярвам, че прави всичко това безплатно. И смятам всеки, който му вярва за опасен наивник. Лицето от снимката е отговорно за безвръзватната чалгаризация на българското общество и дори подкрепата от страна на Радан Кънев за него не може да ме убеди да му симпатизирам. Никой на света не може да ми вмени да гласувам на референдум, организиран от тази карикатура, навлякла се кичозно с точно три черепа с кости - на колана, на тениската и на отвратителната си мутра ала семейство Адамс, обкръжена от лилипута-сценарист Тошко, носещ прическа на селски бек от края на 80-те. Между другото, това ми е любимото фото на Учиндолския Елвис - гейските кожени панталонки, тип неразкрития още Роб Халфорд, но най-вече липсата на съдържание под тях - жалкото 11 сантиметрово достойнство, първопричина за агресивното му поведение, манията му за величие и стотиците му комплекси за малоценност, надхвърлящи по брой елементите в Менделеевата таблица.

Добре де, споко. Никой не те кара да гласуваш. На референдуми не е задължително. Засега.

АУ АУ

Какъв красавец :)) Разката играта на фрехите на Слави . На кого му пука кой си ? С какви бели дрехи си облечен ? Наври се там в миша дупка ...и давай за косата ,гейски ....почни с една ШОПСККА дивотия. То в това проклето поле нещо полезно да е произлязало за България ?

леля НЕШКА

––––––– Селския ЧАЛГАДЖИЯ , защо е с атрибути на Метълист = като на Свинче Звънче :))) = Тя , Другарката МЪДЕВА от АТАКА ще му се ИЗТРОПА Мазно , Мазно на голата глава :)))

Защото гледа да прилъже повече хора. Той е ментарджия.

Ел.Единица

Мисля,че каквито и правила да се гласуват, ако непрекъснато има хора, които ги нарушават - ефектът ще е един и същ. Иска ми се да се изобрети апарат, които да отчита празното говорене на депутатите, да ги санкционира при нецензурни думи и да следи за изпълнението на обещанията им. Уви- невъзможно е! Но е възможно да се завишат критериите, на които да отговарят депутатите - високообразовани, специалисти в конкретна област на обществения живот или икономиката,говорещи правилно български и един или два чужди езици, доказали със своите действия,че работят за обществото, а не за своя полза. Още сега мога да изредя поне 10-15 такива, но е добре не само 120-те депутати да бъдат такива, но и всички които са на държавна работа. Ако пък и всеки от нас стане малко по-добър и коректен в отношенията с човека до него - ех, какъв живот! Май е утопия, но какво пък- можем да помечтаем!

ЩЕ ГЛАСУВА С-ДА- НА РЕФЕРЕНДУМА.ЗА ВСИЧКИТЕ ЗАПИСАНИ ВЪПРОСИ.ЗАЩОТО ЩЕ НАМАЛИ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ,СУБСИДИИТЕ И ЩЕ ВЛЯЗАТ ПО ДОСТОЙНИ И МЛАДИ ХОРА.ЗА ДА ИМА ПРОМЯНА ,КОЯТО ЩЕ БЪДЕ В ПОЛЗА НА НАРОДА.А НЕ ДА СИ КУПУВАТ БРОНИРАНИ ДЖИПОВЕ,ЗА ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ ЛЮБОВТА НА НАРОДА.

Имам лоша новина за Вас. Хапчетата не му помагат на Трифонов. Същото важи и за неговите симпатизанти.

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

СМЕРТЬ КРЕМЛЕВСКИМ ОККУПАНТАМ!

Югозомби

Както обикновено се случа под статии за референдума на Слави Трифонов, до този момент в дискусията не се е появил нито един убетелен и прагматично звучащ аргумент в полза на предлаганите от него промени. И това едва ли ще се промени и в бъдеще, тъй като дефектите на чистата мажоритарна система са известни за всеки, който познава механиката и реалните резултати на избирателните системи. Уви, онова, което предлагат защитниците на референдума, е смес от дълбоко лично разочарование, оправдано или пресилено, и вяра във възможността с някакви резки промени да се постиге чудотворна промяна на обществения и личния живот. Да, промяна с въвеждането на новите изборни правила ще има, но... за ужас на наивните тя съвсем няма да доведе до заместването на партиите от личности или пък очистването на цялата политическа класа и смяната й от най-качествените хора. По-вероятно е от новата система да спечелят най-големите партии, онези, които могат да стигнат до балотажи, а това са ГЕРБ, БСП и ДПС, и с някои отделни изключения и 1-2 по-малки партии, но само с по няколко депутата без възможност за силно влияние върху управлението. Практическия резултат ще бъде усилване на най-голямата партия и изчезване на най-малките политически сили, както и, запомнете добре, много по-голям брой гласували граждани, които няма да имат свой представител в парламента. Ако при пропорционалната система една партия, получила 6% от гласовете, получава и 6% от местата в Народното събрание, то при чистото мжоритарно гласуване тя може и изобщо да няма депутат, защото никъде не е стигнала до балотаж или никъде не е спечелила на него. И когато три или четири такива партии не успеят да излъчат и един депутат, непредставените ще се увеличават и ще може да надминават и 25% от гласувалите... В момента непредставени са само 6% от гласувалите, това е реалността. Поради тези, а и ред други причини чистото мажоритарно гласуване няма да реши проблемите на политическата ни систма, но според мен ще доведе до обратното, ще ги задълбочи.

Сия

Според Правилника за дейността на Народното събрание депутатите гласуват решение, за да може да говори от неговата трибуна (ако не греша, дори само да влезе) лице, което не е народен представител. Това е една от гаранциите за недопускането на външни влияния и внушения. За чалгата и популизма, които се развихриха вчера, пряка отговорност носи мнозинството на ГЕРБ. Жалки, вкопчени във властта човечета, на които и през ума не може да им мине да отговарят с поведението си на службата, не службицата, "народен представител". Ораторът беше част от недостойното представление в стил "хвърляне на прах в очите".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.