Референдумът по шестте въпроса, предложени от Слави Трифонов и Инициативен комитет, ще се проведе. Такъв акт гласуваха днес в Народното събрание след дълги дебати. Нямаше предложения за редакция на въпросите. 

Така те остават в първоначалния си вид:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

131 депутати бяха "за", 19 гласуваха "против", двама се въздържаха.

Дебатът започна с обръщение към депутатите от трибуна от сценаристът на "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров, който натърти, че НС не може да не приеме референдума, тъй като закона изрично казва, че при над 400 000 подписа парламентът е длъжен да приеме предложените от ИК въпроси.

СЦЕНАРИСТ НА СЛАВИ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ: НЕ СТЕ БОГОВЕ

В началото на дебатите излезе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че партията няма да участва в дебатите и ще гласуват въпросите без промяна, въпреки препоръката на Правна комисия вчера да отпадне 4-тия въпрос за електронното гласуване, тъй като такова вече е прието.

БСП бяха твърдо против, и обявиха въпросите за противоконституционни или от компетенцията на Велико Народно събрание. Въпреки напомнянето на много депутати от другите групи, че НС няма как да отхвърли предложението, един гласува против, а другите не дадоха вота си.

Янаки Стоилов от БСП говори дълго, първо подчертавайки източника на референдума - "Шоуто на Слави".

"Знам, че е трудно да се говори, защото има опасност да се изправиш срещу едно телевизионно предаване, което се излъчва всяка вечер по 1 час, и се повтаря всеки ден по 1 час. АКо други хора имаха телевизионно време, в което те да налагат една теза, да я пропагандират, да я мотивират, какво щеше да стане? Може ли да се допусне концентрирането на всички тези ресурси в ръцете на няколко души? Демокрация е само там, когато държавната власт е поделена между различните институции."

Според него българският народ би намалил депутатите до всяка предложена бройка, което според него е вредно.

"Против ще гласуваме, защото искаме да имаме моралното право, агитирайки въпросите, да обясним какви ще бъдат последствията от евентуалните вреди, които ще нанесат тези въпроси на българската демокрация. В самото начало на днешния дебат представител на ИК призова да спазваме закона. Никой не спомена чл. 9, ал. 2 от Закона за референдумите, в който се казва, че референдум не може да се провежда по въпроси от компетенцията на Велико Народно събрание", каза пък Хамид Хамид от ДПС, след като няколко депутати бяха споменали този член и алинея.

Корман Исмаилов от РБ пък заяви, че се е подписал под инициативата, макар да не е съгласен с някои от въпросите.

"Демократичното право едно малцинство да може да стане мнозинство трябва да бъде защитавано от всички", заяви той.

Срещу Слави Трифонов се разгневи и Магдалена Ташева от "Атака":

"Офшорния милионер Слави Трифонов. Командирът на цялата чалгаджийска кохорта в българските медии. Той ще стартира демократични промени в България?"

Тя заяви, че въпросите на референдума трябвало веднага да бъдат хвърлени в кошчето.

Радан Кънев говори към края на дебата, като натърти, че това не е работа на депутатите:

"Има един въпрос, който седи отворен, само един-едничък - може ли тази зала в днешното гласуване да преценява кой от въпросите е от компетенциите на ВНС или трябва някой друг да преценява? Това е една от най-разтегливите теми в българската политика. Никакво правомощие няма тази зала да казва кой въпрос е от компетенциите на Велико Народно събрание, и съответно може да отпадне, особено от липсата на ясно израен въпрос, като превръщане монархия или президентска република. Всичко друго е тълкуване, което е от компетенцията не на парламента, а на Конституционен съд."

Според него дебатите са безмислени.

Друг въпрос, който засегна някои депутати, бе намаляването на партийната субсидия. Марияна Тодорова призова за "най-целесъобразното решение, да не отиваме в крайностите", а Хамид Хамид сравни въпроса с това дали искаме да намалим винетките или бензина.

"Трябва да решим следва ли българскапа пполитическа система да бъде финансирана от държават, или от неясни субекти", каза той.

Дебатиращите често се отклоняваха, което предизвика няколко разпри между отделните говорители и председателката на парламента Цецка Цачева. В крайна сметка бе отхвърлено предложението на комисията на останат пет въпроса, после бяха гласувани всички въпроси да са заедно, и накрая бе приет акта на парламента.