Две парламентарни комисии  - по правни въпроси и за взаимодействие с неправителствени организации - приеха на съвместно заседание днес 6-те въпроса за референдум, предложени от инициативен комитет, създаден от Слави Трифонов. 

Още утре въпросите влизат на обсъждане на заседанието на Народното събрание като първа точка от дневния ред. Те са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Правна комисия гласува да не се приема 4-тия въпрос - този за електронното гласуване, но това решение има статут на мнение на комисията. Доводът на предложилите това от ГЕРБ е, че този въпрос е вече обсъден и гласуван от парламента. Според Закона за прякото участие на гражданите във властта, при над 400 000 подписа, събрани от Инициативния комитет, Народното събрание не може да отхвърля въпросите, а само да ги редактира. Не важи и забраната за задаване на повторен въпрос, тъй като референдумът за електронно дистанционно гласуване не бе валиден. 

Депутати от повечето парламентарни групи обаче изказаха притеснения за конституционността на някои от въпросите и дали не трябва само Велико народно събрание да се изказва за други. БСП бяха най-остри в критиката си, като отказаха да участват и в гласуването. 

"Не може да има референдум по някои от тези въпроси - противоречат на конституцията. Това е абсурдно. Трябва да се подкрепят смислени референдуми. Освен ако не искате самоуправство", каза Чавдар Георгиев от левицата.

Съпартиецът му Филип Попов поиска Конституционният съд да тълкува въпросите, но, както му изясни председателят на правна комисия Данаил Кирилов, няма как това да стане без акт на Народното събрание. Подобен казус имаше и при по конституционните промени миналата година, когато същите депутати от столетницата искаха същото. КС обаче отказа да коментира още негласувани предложения. 

ДПС обаче също заявиха, че ще сезират Конституционния съд, и гласуваха твърдо против провеждането на референдум с тези въпроси. Двете партии заедно имат достатъчно депутати за целта.

Същински хаос настана в двойното заседание заради шеговития тон на някои депутати от Правна комисия . Председателката на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации Бойка Маринска (РБ)  се възмути от липсата на дисциплина и в крайна сметка поиска бързо гласуване от нейната комисия, без да изчака финалните изказвания на Инициативния комитет. Така комисията, която трябва да изслушва гражданите, всъщност отказа да го направи . Членовете й обаче приеха всички въпроси без промени и без предложения за редакция, и напуснаха заседанието.

Очаквайте подробности!