Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две парламентарни комисии  - по правни въпроси и за взаимодействие с неправителствени организации - приеха на съвместно заседание днес 6-те въпроса за референдум, предложени от инициативен комитет, създаден от Слави Трифонов. 

Още утре въпросите влизат на обсъждане на заседанието на Народното събрание като първа точка от дневния ред. Те са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Правна комисия гласува да не се приема 4-тия въпрос - този за електронното гласуване, но това решение има статут на мнение на комисията. Доводът на предложилите това от ГЕРБ е, че този въпрос е вече обсъден и гласуван от парламента. Според Закона за прякото участие на гражданите във властта, при над 400 000 подписа, събрани от Инициативния комитет, Народното събрание не може да отхвърля въпросите, а само да ги редактира. Не важи и забраната за задаване на повторен въпрос, тъй като референдумът за електронно дистанционно гласуване не бе валиден. 

Депутати от повечето парламентарни групи обаче изказаха притеснения за конституционността на някои от въпросите и дали не трябва само Велико народно събрание да се изказва за други. БСП бяха най-остри в критиката си, като отказаха да участват и в гласуването. 

"Не може да има референдум по някои от тези въпроси - противоречат на конституцията. Това е абсурдно. Трябва да се подкрепят смислени референдуми. Освен ако не искате самоуправство", каза Чавдар Георгиев от левицата.

Съпартиецът му Филип Попов поиска Конституционният съд да тълкува въпросите, но, както му изясни председателят на правна комисия Данаил Кирилов, няма как това да стане без акт на Народното събрание. Подобен казус имаше и при по конституционните промени миналата година, когато същите депутати от столетницата искаха същото. КС обаче отказа да коментира още негласувани предложения. 

ДПС обаче също заявиха, че ще сезират Конституционния съд, и гласуваха твърдо против провеждането на референдум с тези въпроси. Двете партии заедно имат достатъчно депутати за целта.

Същински хаос настана в двойното заседание заради шеговития тон на някои депутати от Правна комисия . Председателката на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации Бойка Маринска (РБ)  се възмути от липсата на дисциплина и в крайна сметка поиска бързо гласуване от нейната комисия, без да изчака финалните изказвания на Инициативния комитет. Така комисията, която трябва да изслушва гражданите, всъщност отказа да го направи . Членовете й обаче приеха всички въпроси без промени и без предложения за редакция, и напуснаха заседанието.

Очаквайте подробности!

Ключови думи

Коментари

Avatar

Бойкот на малоумния, чалгаризиран учиндолски маркуч!

ъъ

Като каза маркуч ,се присетих за майка ти.Поздрави я като се прибере от околовръсното

Фатмак

Бойкот на волята на 650,000 души? Как може, вие в ДСБ не сте ли за демокрация?

Лили

Народът е суверен , никакво народно събрание, ако ще Велико, не по високо от суверена. Глас народен глас божи!

ДСБ

Фатмак тоя е gerber

ъъ

Аватаре давам сто кинта да те видя на живо.Не съм гнуслив и ще понеса всичко.Имам странно предчуствие че си Лили Павлова.Само тя може да е толкова ограничена умствено и телесно разпусната.

аватароеб

Не ти трябва да го виждаш!По-грозен е и от Горгоната Медуза!Черноглав,дърт и зъл свищовски мангал е фатмака Стоян Стоянов,определил се помпозно за Avatar!Не обръщайте внимание на този другар!Не е хигиенично!

Референдума е

Врата за някъде. Той щеразруши тази псевдо политическа система. Референдума минава, ....а там има 120 депутати. Следователно ВНС ...и нова кройка на държавата. Това май е важното ...атам може друга съдебна система ,други функции на регионите , а защо нова столица с малка администрация !?

дядо Илия

Благодарение на СМИ , продажните журналя и такива "предавания"като шоуто на Слави хората нямат доверие в работата на НС! Колкото и да са лоши депутатите, в никакъв случай това не важи за всички - все едно да кажеш че всички цигани са лоши , то не е така! И как определиха колко да са депутатите - защо не 200, 150, 100 и т.н.? Такъв грандиозен популизъм, граничещ с глупост не съм срещал!

кулеков и той там, сияйно усмихнат и специалист по областните и районни полицейски началници. Няма граници за човещкото падение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.