Съдебната реформа е основният акцент. Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ по повод предстоящата работа на парламента. Той заяви, че стратегията за съдебна реформа се изпълнява стриктно с конституционните промени, които са реализирани и с промените в закона за съдебната власт.

"Имаме реално разделение на ВСС на съдии и прокурори", заяви Цветанов.

Като други приоритети той спомена законопроектите, свързани със стабилизрането на общините и енергийната ефективност. Цветанов обаче не каза нищо за антикорупционния закон, който е основен приоритет за ДБГ и онази част от Реформаторския блок, която все още подкрепя правителството.

Зам.-шефът на ГЕРБ коментира, че оттеглянето на АБВ от властта е било очаквана политика след конгреса на БСП.

ЦВЕТАНОВ ЗА МОТИВИТЕ НА АБВ: ГАЗ И НЕФТ В ЧЕРНО МОРЕ И КОНГРЕС НА БСП

Той бе попитан за насмешката, с която зам.-шефът на АБВ Румен Петков говори през последните месеци за правителството.

"С подобен подход той принуди Бойко Борисов да напусне МВР и днес да бъде премиер на страната втори мандат. Не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент на следващите избори. Това в кръга на шегата, да не го извеждаме като акцент от днешния ни разговор", каза Цветанов.

Според него Ивайло Калфин има по-различен профил от този на АБВ, защото той е по-скоро експерт.

"Отговорността се трупа на ГЕРБ като негатив. Винаги в подобни решения се създават предпоставки за тълкувания", каза Цветанов.

Запитан дали покрай оставката на Калфин ще има и други промени в кабинета, той заяви, че това е от компетенциите на министър-председателя.