"През 2006 -2007 г. беше първият сблъсък с модела Кой? Макар да се казваше по друг начин. Ставаше дума за приватизацията на "Булгартабак". Ние се противопоставихме. Знаете какво стана нататък. Но накрая г-н Борисов продаде "Булгартабак" на същия модел "Кой". Знаете и сега резултата - закрива се фабрика, хора остават на улицата.. Времето показа, че онази ни битка през 2007 г. е била правилна."

Така новата лидерка на БСП Корнелия Нинова обясни един от недъзите в политиката, с който ще се бори пред БНТ. Тя се върна назад, когато се раздели с поста си на зам.-министър на икономиката и енергетиката заради тютюневия холдинг. По думите й тогава не е била нито уволнявана, нито сменяна, а сама е връчила оставката си на тогавашния премиер Сергей Станишев заради несъгласието си с приватизацията и опита да се продаде дружество, което струва десетки пъти повече, за 100 млн. лв.

Председателката обяви, че не е отговаряла на атаките за миналото й в политиката преди 49-ия конгрес на БСП, защото това е щяло да навреди на партията. Същото направила и с подмятанията, че би имала договорки с Бойко Борисов, ако стане лидер на левицата.

"Тъкмо обратното. Курсът е към категорична опозиция на кабинета "Борисов" и управлението на ГЕРБ", обяви тя. 

Нинова обяви, че първата работа, която предстои в БСП, е "революция в комуникацията". 

"БСП я чака работа и успех. Първо по места започваме. Имаме нужда от револция, дали ще я направим - ще видим. Трябва да направим комуникационна революция и в вътре в партията помежду си, и между партията и хората, които трябва да привлечем".

Според нея в БСП трябва да се възстанови "пълноправният разговор" между централата на партията и местните структури. Една от идеите е след формирането на екипа й, Нинова да организира т.нар. "хвърковати чети", които да обиколят заедно с нея всички партийни структури. Това щяло да върне енергията в партията.

 

Нинова призна, че досега се е случвало неведнъж депутатите от да научават какви са политическите позиции на партията по телевизията. И обеща на това да се сложи край.  

Тя добави, че още не е готова с екипа си, но очаква по някое време да се появят "листчета" с предложения кой да влезе в новото партийно ръководство. Отказа да мисли и дали в БСП има различни лобита.

 

"Общият ни интерес го чухме на конгреса. Нямаме никакви различия по идеологията и политиките, за да станат тези идеи реалност. И за алтернатива за правителството на ГЕРБ", отсече Нинова. И добави:

"Реваншизъм няма да има, да бъдат спокойни. Да се събираме, да вървим напред. Моля за спокойствие, мъдрост и разум". 

Нинова е предложина на бившия председател Михаил Миков да остане зам.-председател на парламентарната група, но той е отказал. По думите й причината е била обида, а разбирането, че всеки нов лидер трябва да избере екипа си. Двамата обаче ще работят заедно в парламента.

"Притестинетно е за нас, политиците и държавниците, че допуснахме българите да се разочароват от ЕС. България остава държава на втора скорост в ЕС, защото не успяваме да поставим достатъчно ясно интереса ни в Европа", заяви още новата председателка на БСП и добави, че "само безотговорни политици могат да харат хората да избират между ЕС и Русия, защото те са свързани".