"С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права".

Така президентът Росен Плевневиев отговори на критиките на Патриотичния фронт в последните дни, че връщането на текстовете, ограничаващи гласуването в чужбина, е "предателство", "сатанинско дело" и е "против интересите на българските избиратели". Тази теза бе повторена отново днес от съпредседателя на Патриотите Красимир Каракачанов в интервю за "Фокус".

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: НА ПЛЕВНЕЛИЕВ МУ ТРЯБВАТ ГЛАСОВЕТЕ НА ДПС

Според държавния глава политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши.

„Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше президентът Плевнелиев.

Според държавния глава позициите на партии, които настояват българите, живеещи извън границите на ЕС да бъдат ограничени в правото си да гласуват, са нелогични.

„Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията“, категоричен бе той.

Президенът отправи призив и към депутатите, които трябва да гласуват отново текстовете от Изборния кодекс:

„Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират“.

Плевнелиев коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване.