СИМОНА РУСЕВА

Британският премиер Дейвид Камерън откри днес кампанията 6 седмици преди референдума във Великобритания за оставане или излизане (Brexit) от ЕС.

В случай на Brexit сигурността на Острова би била под заплаха, не са изключени и горещи конфликти, предупреди Камерън. При една агресивна Русия и опасността от ислямистката терористична организация “Даеш” членството на Великобритания в ЕС било неотменимо за гарантиране сигурността на страната, заяви ораторът.

Той не случайно избра да говори в Британския музей. На това място, наситено с история, Камерън изброи редица събития, сложили отпечатък върху Европа – победата над Наполеон при Ватерло, разрушаването на испанската армада, битката срещу кафявата чума.

Сега резултатът от референдума, насрочен за 23-и юни т. г., бил съдбовен за Великобритания и щял да има “реални, непосредствени и трайни последици за всеки един британец”.

Премиерът подчерта важността на сътрудничеството на силите за сигурност в ЕС при реална опасност от терористични удари на “Даеш”. Ако Великобритания би излязла от ЕС, тя щяла да се лиши от важен обмен на информация.

Камерън предупреди и за опасност от предстоящи горещи конфликти в Европа:

“Дали бихме били сигурни, че мирът и стабилността на континента ни са гарантирани? Изолацията никога не е била от полза за Великобритания.”

След като припомни заслугите на далечния му предшественик на премиерския пост Уинстън Чърчил за победата на съюзниците над нацистка Германия по време на Втората световна война, Камерън изрази увереност, че ако Чърчил бил все още жив, категорично щял да се противопостави на Brexit. През 1940 г. Великобритания оказала желязна съпротива на нацистка Германия, но не в изолация, а редом със съюзниците.

Ясно било, че през изминалите 70 години ЕС не е гарантирал сам мира в Европа:

“НАТО игра абсолютна, ключова роля. Европейската общност обаче изигра значителна роля при помирението между народите на континента, които преди воюваха един срещу друг и се избиваха.”

По отношение на референдума Камерън изрече: “Това е решение и за мястото ни в света. Едно решение и по посока как ще постигнем сигурност за отечеството ни, как Великобритания ще постига целите си в Европа и в света, а не просто да го приемаме такъв, какъвто други диктуват.”

Според социологическо проучване на института “Ipsos”, правено в държавите от ЕС през април, две трети от британците не вярват, че страната им ще излезе от ЕС. Също и германците в болшинството си не смятат, че ще се стигне до Brexit. Точно на обратното мнение са италианците и французите.

Докато всеки втори германец е загрижен, че при излизане на Великобритания от ЕС и други държави биха се решили на подобна стъпка, то едва 42 на сто от британците очакват ефекта на доминото.

Сред най-яростните привърженици на излизане на Великобритания от съюза е досегашният кмет на Лондон, съпартиецът на Камерън Борис Джонсън, който след два мандата тази година не се кандидатира за поста. Появи се информация, че на следващия парламентарен вот той ще се бори за премиерския пост.

За по-късно днес се очаква реч на Джонсън по темата Brexit.