Болница "Александровска" в столицата не е замесена в никакви схеми за източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви директорът й доц. Костадин Ангелов. Инициираната лично от него проверка от публичния фонд, приключила на 25 април, не е установила никакви финансови нарушения, което означава, че лечебното заведение не е злоупотребявало с публични средства, категоричен е доц. Ангелов. 

"Беше проверена цялата дейност за 2015 и 2016 г. , а самата проверка има две части – медицинска и финансова. По отношение на финансовата - не са констатирани никакви финансови нарушения свързани със средства, предоставени от НЗОК, което означава, че Касата не се източва", обяви директорът на болницата.

ПАЦИЕНТИ ЛЕЖАТ НА ФАЛШИВИ ЛЕГЛА В "АЛЕКСАНДРОВСКА"

В края на миналата седмица репортаж на Генка Шикерова, излъчен в ефира на Нова телевизия, разкри, че Клиниката по гастроентерология на най-голямата стоична болница отчита пациенти, настанени на "кушетки", без такива физически да съществуват в стаите. По документи хората се водят в отделението, но на практика изобщо не са приети, разказва в репотража анонимен служител на болницата. Според версията на д-р Камен Данов - вече бивш кадър на клиниката и настоящ синдикалист, практиката се прилага за хора, които чакат за свидетелство от ТЕЛК.

"Когато говорим за настаняването на болен на "кушетка", това се прави с цел да не се забави диагностичния процес на пациента и да не се оставят болните да чакат в коридорите и двора на болницата. Голяма част от пациентите на отделението по гастроенетерология са тежко болни. Повече от половината от тях идват от страната. Те идват обикновено към 8.30 - 9.00 часа и често се налага да изчакат, докато пациентите, които са подготвени за изписване, освободят леглото към 11.30 - 12.00 часа", поясни в отговор доц. Ангелов.

Според него в случая изобщо не става дума за злоупотреби или порочни практики, а за разчистване на лични сметки. Става дума за конфликт между ръководителя на Клиниката по гастроентерология проф. Диана Петрова и колегата й д-р Андрей Коцев, който не е успял да се пребори за поста при последния конкурс. Сигналите срещу проф. Петрова са подадени именно от д-р Коцев, но проверките категорично опревергават обвиненията, че клиникат отчина неизвършени манипулации и фиктивни пациенти.