За да не се стига повече до ситуацията "Аликс Партнърс" - има доклад за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), но не се знае каква е била задачата, депутати предлагат нови промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).

АЛИКС ПАРТНЕРС: ОТ КТБ МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 750-800 МЛН. ЛЕВА

Народните представители от т.нар. Група за натиск Мартин Димитров, Петър Славов (и двамата от гражданската квота на РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ), внасят нови поправки в ЗБН, с които целят да изчистят неточностите и неяснотите в публикувания миналата седмица доклад от международното разследване за фалита на КТБ, съобщиха до медиите те.

Според предложените от тримата депутати промени, синдиците ще бъдат задължени да публикуват доклади и договори в оригинал, а не само преведени на български език. Депутатите внасят отново и текст, който задължава и постоянния синдик да публикува заданието в договора.

Миналата седмица същите трима депутати алармираха, че българският превод на доклада на "Аликс Партнърс" е пълен с правописни грешки и освен това прехвърля на КТБ отговорността от нанесени вреди за компанията от публикуването на доклада.

ДЕПУТАТИ ПИТАТ ГОРАНОВ: КОЙ ПРЕВЕДЕ ДОКЛАДА ЗА КТБ?

Преди месец бяха приети промени в ЗБН, според които временният синдик, сключил договор за международно разследване, е длъжен да публикува заданието, тоест задачите, за които е наета международна компания, а постоянният – не. В пленарна зала предложението и постоянният синдик да огласява заданието, беше отхвърлено.

"Все още не е ясно дали от американската компания е поискано да открие лицата, заемащи висши длъжности в България, които са замесени в източването на банката, както и дали от компанията се очаква да участва във връщането на активите. Тези две задачи са основната причина, поради която беше ангажирана международна разследваща компания, а към момента не е ясно дали те фигурират в договора с AlixPartners Services UK LLP", пишат депутатите.