Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Три поредни срещи между партии и представители на българите в чужбина, които искат отмяна на новите правила за вот зад граница, ще се проведат днес. Домакин на разговорите ще е омбудсманът Мая Манолова, след като в края на миналата седмица офисът й е "арена" за преговорите между гражданите и лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов. На разговор ги "прати" премиерът Бойко Борисов, за да се разберат с Патриотите. Не се разбраха.

Българите зад граница първо ще преговарят с АБВ, а след това с Реформаторския блок и БСП. Целта е да се събере подкрепа за ревизия на тектовете от Изборния кодекс, които ограничават драстично възможността за откриване на изборни секции в чужбина. В събота президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще наложи вето над новите правила. Това бе и желанието на много протестиращи българи в чужбина. Сега идва трудната част  - да се събере политическа подкрепа за отмяна на спорните разпоредби. 

Срещите с партиите ще е само ден преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да свика парламентарната си група и коалиционните партньори по темата. 

За преодоляване на президентско вето - тоест сегашните рестриктивни текстове в Изборния кодекс да останат в сила, трябват поне 121 депутатски гласа при вота в парламента. Постигането им е невъзможно без ГЕРБ.

АБВ, част от Реформаторите и част от левицата, както и ДПС са твърдо против приетите от ГЕРБ и Патриотите текстове. 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Скъпи "десни", я ми напомнете по времето на коя коалиция тая мафиотска пачавра се намърда на омбудсманския синеКУР? Не беше ли вашата, барабар с Кънев вътре?

Омбудсмана да се номинира от опозицията - не възразявам дори да се запише в закон, или правилника на НС. А Кънев и съдружници искаха да попречат на Пенчев да стане конституционен съдия.

Нора

Извинявай, обаче твоят примитивизъм ми идва в по-вече! Не всички червени са "пачаври", както и съвсем не всички десни са ангели небесни! И все пак, моля, троловете на ПФ да се съобразяват с факта, че аудиторията на Клуб Z НЯМА НИЩО ОБЩО с привържениците на т.н. "патриоти" и телевизия СКАТ, които залагат на първичната омраза на роба, за да си събират публика.

Деян

За мен е непонятно защо омбудсмана се държи на практика като президент? От къде на къде тя ще е инициатор, тя ще е домакин, тя ще е и говорител при такива срещи? И всички мълчат, а тя ги прави на маймуни.

дебелян пеевский

Няма как от маймуни да стане нещо друго. Това е проблемът ;)

Нора

Много е просто - защото омбудсманът се намесва в защита правата на гражданите. Такава му е длъжностната характеристика. А в случая с изборния кодекс става дума именно за нарушени граждански права!

стефан

Скъпи Деяне, не се нахвърляй веднага.Част от законовите задължения на омбудсмана е да бъде "обществен посредник" между гражданите и властта.В случая става дума за нарушени граждански права и тя си върши работата.Ако друг не го е правил преди това то си е негов проблем

Ха-Ха

Трима кресльовци,обиколиха всички телевизии (интересно кой плаща). Аз не желая хора , който са напуснали страната да определят кой да правлява.Те са направили своя избор и никой не им е пречил.Били най-големия инвеститор! Тези , който го твърдят явно нямат понятие какво е инвестиция.Това ,че пращат пари на родителите си не е инвестиция.Много българи в страната правят същото помагат на пенсионирните си родители да оцелеят.Вече като чуя за права и евроатлантически ценности ми се повдига.

Българиноооо

Всичите тези разговори, които само показа несъстоятелността на партии като герб абв пф и част от рб да създадат нещо в полза на хората, щяха да бъдат избегнати, ако в зала се приемаха разумните аргументи на партия ДСБ и хората от Гражданския съвет на РБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.