Лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че на президента Росен Плевнелиев му трябвали гласовете на ДПС, ако се кандидатира отново и затова е наложил вето върху Изборния кодекс.

Преди ден държавният глава върна за ново разглеждане в парламента текстовете, ограничаващи разкриването на изборни секции зад граница по време на национални български избори. 

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВЕТО!

Версията си, че на Плевнелиев му трябва вота на движението Симеонов разви пред Нова тв. Той отново повтори, че ограничаването на изборните секции в Турция е част от предизборната програма и на НФСБ, и на Патриотичния фронт, защото резултатите от гласуването там били манипулирани от турската държава. 

"Не мога да говоря от името на ГЕРБ, те ще заявят позицията си във вторник и това е тяхна партийна работа. Не страдам от високо самочувствие и партиен егоизъм - както се качих на колата и отидох да се срещна с така наречените българи от чужбина, така в Злагоград се видях и с Цветан Цветанов", заяви Симеонов, но не каза дали с председателя на ПГ на ГЕРБ са се разбрали по въпроса как ще се гласува ветото на президента.

Той обаче отново нападна представителите на българите в чужбина, които протестират срещу новите изборни правила.

"Трима от тези хора, които се представят за българи от чужбина, са на трудов договор в Аженцията за българите в чужбина", заяви Симеонов. Той нарече част от протестиращите "говорещи глави по скайп, които не представляват интересите на българите в чужбина, а личните си интереси".

Лидерът на НФСБ нарече "глупости" и твърденията, че с новите правила се подкрепя ДПС, защото този път вотът от Турция можело да е за новата партия на Лютви Местан - ДОСТ. Според националиста "няма значение за кого ще отидат тези гласове, защото те не са в подкрепа на България, а в подкрепа на интересните на Турция". 

На "провокативен" въпрос защо тогава националистите не предложат промяна в конституцията българите в Турция изобщо да не могат да гласуват, Симеонов обяви как причината е, че "няма нагласа това да се приеме"

ОНЗИ МОМЕНТ, КОГАТО БОРИСОВ ДАВА, НО СИМЕОНОВ НЕ МУ РАЗРЕШАВА

По-късно пред БТВ и другитя съпредседател на Патриотите - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, нападна Плевнелиев. По думите му откакто е държавет глава той не е казал нито дума за правата на българските общности в Македония, Молдова, Украйна, които имат реален проблем.

"Това е най-слабият български президент и това, което прави, не му прави чест", обяви Каракачанов. 

Стефан Манов - един от българите, защитаващи правата на съжражданите ни зад граница да гласуват лесно, му отвърна в ефир:

"Този филм, който г-н Каракачанов ни предлага, сме го гледали през 2013 г.", обяви Манов и припомни кадри от опашките пред изборните секции в Лондон.  "Г-н Каракачанов – по вашите нови правила в Молдова ще има една изборна секция, а на предишните избори имаше 7. Става дума за същите българи, за които призовавате президента да се погрижи".

На това Каракачанов отвърна с аргумента си, че Турция се намесва във вътрешните ни работи, че не са ограничени правата на българите на други места зад граница и те можели да гласуват, че нищо не може да гарантира, че на следващи избори от Турция няма да дойдат 100 000, вместо сеташните 62 000 гласа. 

Манов обяви данните, с които Патриотите боравят, за "фалшиви". И обясни, че въпреки протестите, че е имало случаи в секция в Турция да гласуват по 1500 души, в Лондон през 2013 г. в секцията в посолството са гласували 2085 българи, но никой не е оспорил този резултат. 

По-рано пред Нова тв журналистът Георги Коритаров коментира, че ветото на Плевнелиев е повече от оправдано и държавният глава е влязъл във функията си на обединител на нацията. По думите на Коритаров не може да се търси баланс, когато от едната страна стои защитата на правата на гражданите, а от другата - "стабилността" - защото избор между тези две неща не може да има в демократична страна.

Според журналиста ограничението на вота за българите в Турция прилича на опит за "окончателно решение" на проблем, приличащ на тактиката на нацистка Германия с "окончателното решение на проблема с евреите"