СИМОНА РУСЕВА

За пръв път Лондон избра за кмет мюсюлманин. Лейбъристът Садик Хан (45 г.) ще е новият градоначалник на 8,6-милионната метрополия. Това сочат резултатите от местните избори, проведени в четвъртък и оповестени в нощта срещу събота.  Хан печели 57 на сто от бюлетините срещу 43 на сто за съперника му консерватор Зак Голдсмит (41 г.). Хан е син на бедни пакистански преселници, Голдсмит е наследник на милиардер.

Лейбърист поема Лондон след 8-годишно кметуване на консерватора Борис Джонсън, който този път се отказа от изборната надпревара.

"Искам да благодаря на всеки един лондончанин, който направи възможно невъзможното. Лондон гласува за надеждата и срещу страха, за единството срещу разцеплението. Това ме прави горд. Аз ще бъда кмет на всички столичани", заяви Хан след оповестяването на изборните резултати.

В предизборната битка торите заложиха на страха от ислямизиране на Лондон. По този повод Хан спести нападки, но заяви: "Страхът не ни прави по-сигурни, а единствено по-слаби".

Кой е Садик Хан?

Той е син на имигранти от Пакистан. Роден е през 1970 г. в южните покрайнини на Лондон като пето от осемте деца в семейството. Бащата е шофьор на автобус от градския транспорт, майката е шивачка. Семейството трудно изхранва многолюдната си челяд. Садик започва да работи още като ученик, въпреки това е отличник. Взима блестяща матура и записва право, но и като студент продължава да работи. Издръжката му е непосилна за родителите. След дипломирането си като юрист в продължение на три години работи като адвокат, силата му е защита на човешките права.

Встъпил в редиците на лейбъристите, през 2005 г. той печели първия си депутатски мандат в долната камара на британския парламент. Три години по-късно премиерът Гордън Браун го назначава за министър на транспорта. Така Хан е първият мюсюлманин член на британски кабинет.

Женен е за Саадия, също мюсюлманка. Щастливото семейство се радва на две дъщери.

През септември 2015 г. Хан печели вътрешнопартийните избори за номиниране на кандидат за кмет на Лондон на тазгодишния вот. Тогава той обеща изграждането на хиляди нови жилища в британската столица – по 80 000 годишно. При предшественика му Джонсън се строяха по 30 000 жилища на година. Целта на Хан е да паднат цените на пазара на недвижими имоти. Сега за апартамент в Лондон се плащат минимум 670 000 евро, сочи статистиката. Врече се и да замрази цените на билетите за градския трандпорт през следващите четири години, което ще рече през целия му мандат, ако бъде избран за кмет.

Противниците му консерватори водеха яростна предизборна битка срещу Хан главно заради религията му. Обвиниха го дори, че поддържал тесни контакти с радикални ислямисти. Дни преди вота противникът му, консерваторът Зак Голдсмит, публикува остра статия срещу него в булевардния вестник "Дейли мейл". Като илюстрация беше подбрал снимка на взривен автобус на градския транспорт по време на атентатите в Лондон през 2005 г. Ако Хан би бил избран за кмет, то градът в най-скоро време щял да е изправен пред жестока катастрофа, внушаваше Голдсмит.

Според наблюдатели това е бил отчаян опит чрез всяване на страхове да се повлияе на общественото мнение в момент, когато социологическите проучвания сочеха преднина за Хан.

Изборните резултати, оповестени сега, сочат, че опитът на консерваторите да спечелят битката за кметския стол чрез всяване на страхове, се е оказал безуспешен.