Сензационно спечелената от “Лестър” шампионска титла на Англия накара специалисти и фенове вече дори да почнат да изучават тима. В началото бе тоталната изненада, после възторга, вдъхновението, благодарностите за “спасяването на футбола” с подобни подвизи и т.н. и т.н.

След първоначалната еуфория идва ред на трезвия анализ. Как стана така, че едва спасил се от изпадане предния сезон, “Лестър” стана убедителен шампион на Англия два кръга преди края?

В шампионат, в който властват “Челси”, “Манчестър Сити” и “Юнайтед”, “Арсенал”, “Ливърпул”… Вече трябва да причисляваме и “Тотнъм”. Няма толкова сензационен шампион в последните десетилетия не само в Англия, а може би и навсякъде другаде. Граничи с лудост. Все пак това е лигата, в която парите са най-голямата движеща сила, а "Лестър" не е сред богаташите.

Ето някои любопитни факти и фактори, довели до тази сензация, определяна от мнозина като връщане към корените и романтиката на любимата игра.

Бюджетът

Шампионският “Лестър” е направен с 57 милиона паунда. Долу-горе в тези граници се движат клубове като “Уотфорд”, “Суонзи”, “Уест Бромич Албиън”, “Норич”, “Борнемут”, “Кристъл Палас”… Джуджетата на Висшата лига.

Далеч напред са “Манчестър Юнайтед” и “Сити”, похарчили около 400 милиона всеки. Специалисти твърдят, че цената на “лисиците” сега е скочила близо 4 пъти - докъм 200 млн. Пак изглежда много ниска в сравнение с трансферните цени и заплатите на звездите в грандовете.

Една от звездите на "Лестър" - Риад Махрез, е купен за 400 000 паунда през 2014 г.
Сега цената на 25-годишния алжирец е поне 40 милиона.

Ала онзи ден Клаудио Раниери обяви, че не иска скъпи покупки. Причината е проста - това ще развали съблекалнята. Като се има предвид какъв опит притежава и на колко места е работил италианецът, може да му се вярва. Сега Раниери разполага с отбор, играчите в който са задружни, не се делят на групички, правят доста неща заедно. Това личи и по игровото поведение на тима. “Лисиците” действат задружно на терена, помагат си, готови са на всичко един за друг.

Те са привличани не "на кило" и не с идеята за продават фланелки. Привличани са, за да свършат конкретна работа. А сега вече продават фланелки. Много.

Психологията

Досега на Клаудио Раниери се гледаше по-скоро снисходително. За 64-те си години този симпатичен италианец е бил треньор на 16 отбора, но никога досега не бе ставал шампион. А във визитката му личат грандове: “Наполи”, “Фиорентина”, “Валенсия”, “Атлетико” (Мадрид), “Челси”, “Ювентус”, “Рома”, “Интер”, “Монако”…

Като изключим по една купа на Испания с Валенсия и на Италия с “Фиорентина”, и Суперкупа на Европа с “прилепите”, няма нищо друго за отбелязване. Изобщо не е за споменаване престоя му в националния отбор на Гърция, където изкара няколко месеца след световното в Бразилия и бе уволнен заради загуба от Фарьорските острови.

Раниери пое Лестър миналото лято и сянката от “гръцката трагедия” накара много специалисти, в това число и кадърът на "Лестър" Гари Линекер, да изразят публично недоволство от назначението.

Клаудио Раниери най-накрая получи признание от всички.

Ето че към залеза на треньорската си кариера, Клаудио Раниера най-накрая влезе в историята, при това с едно от чудесата на съвременния футбол.

“В този клуб има двама психолози - аз и Клаудио, казва Кен Уей пред Би Би Си. - Начинът по който той говори с играчите съвпада с начина, по който те разговарят с медиите. Неговият принцип е фокусиране върху процеса, а не за крайния резултат. Някои от речите му пред отбора ме оставят със зяпнала уста.”

Раниери успява да създаде атмосфера, която работи в интерес на отбора. Много се коментираше как играчите се събраха в дома на голмайстора Джейми Варди за мача “Челси” - “Тотнъм” (2:2), който ги направи шампиони. Оказва се, че това далеч не е изключение. А купонът тече и по време на тренировки. Италианецът и неговият щаб постоянно измислят игри и предизвикателства, които разтоварват и сплотяват отбора.

Футболистите се замерят с… яйца, например.

Науката

“Лестър” е малък клуб, но разполага с много добра база, която не отстъпва на съответните на най-богатите клубове в Англия. И много разчита на науката и съвременните технологии. В клуба залагат на леда като средство за бързо възстановяване и превенция от травми. Играчите стоят по 4 минути в специални камери, в които температурите са доста ниски. Изключително ниски.

“Повечето треньори не слушат като им се говорят разни неща”, казва кондиционният треньор на “Лестър” Дарън Бъргъс, работил преди това в “Ливърпул”. Клаудио Раниери не е от тях. 

Научният подход и леда доведоха до това, че новите шампиони имат най-малко контузии за сезона - между 10 и 15. Малко повече имат “Суонзи” и “Саутхемптън”. На обратния полюс е “Манчестър Юнайтед”, който в големи периоди от сезона беше без половин отбор. Именно тази причина Луис ван Гаал изтъкна като водеща за поредния лош сезон на “червените дяволи”.

В същото време “Лестър” е отборът, използвал най-малко футболисти във Висшата лига - 22-ма. Следва “Тотнъм”.

Джейми Варди

В същото време в топ три на най-бързите футболисти в елита първият и третият са от “Лестър” - Джейми Варди и Джефри Шлуп. Оттук и лидерството на “лисиците” по още един показател - головете от контраатаки. Нататък, освен науката, работа на треньорите като Бъргъс е да действат така, че Варди да може да направи максимално много спринтове на мач. И почти да не губи от скоростта си с напредване на двубоя и броя спринтове.

Вече бе разкрито, че в “Лестър” практикуват методи, отречени от всички останали. Почивката след мач е 48 часа, плюс още един ден през седмицата, ако няма междинен кръг. Останалото е доста сложно, индивидуално за всеки един играч и… все така противопоказно за останалите.

Не се заблуждавайте

“Лестър” е светъл лъч, глътка въздух и каквито още клишета искате, но няма да доведе до революция или тенденция. Догодина този тим в най-добрия случай ще е в средата на таблицата. А за титлата в Англия пак ще се борят клубовете от топ 5. Приемете това като прогноза. 

Примерът си е пример, но богатите ще продължат да харчат много за звезди и да им дават огромни, нереални заплати. Защото футболът е бизнес преди всичко.

От 1992 г., откакто съществува Висшата лига, от 24 шампиона, 22 тима са от “Голямата петорка” (реално четворка, защото “Ливърпул” не е ставал №1). Останалите два са “Блекбърн” и “Лестър”. Може би днес само феновете на “Блекбърн” помнят триумфа на техния тим.

 И все пак, благодарим ти, “Лестър”. Върна ни мечтите за истинския футбол.